Ученици от СОУ „Козма Тричков“ обраха наградите в състезание за иновации
Ученици от СОУ „Козма Тричков“ обраха наградите в състезание за иновации / Любен Гешев

Врачански ученици станаха първи и трети в националния кръг на международното състезание.„Социални иновации” (Social Innovation Relay). Анджела Генова, Цветелина Стойкова, Вероника Зорова и Наталия Христова от 12 клас на СОУ „Козма Тричков“, гр. Враца, заеха първото място  със своята идея за музей за незрящи хора. Тяхната социална бизнес концепция е направата на  музей, в който слепите хора да могат да докосват специално направени макети на експонатите и така да се запознават с тях.

На второ място бяха наградени учениците от МГ „Баба Тонка“, гр. Русе, с техния проект електронен четец с разширени възможности за незрящи. Трето място заеха отново ученици от СОУ „Козма Тричков“ гр. Враца. Техният проект бе посветен на автомобил, задвижван с енергия от вятъра.

Ученици от СОУ Козма Тричков обраха наградите в състезание за иновации
netinfo

„Социални иновации” е световна надпревара, в която ученически отбори от 20 страни разработват проекти, които могат да окажат положително влияние върху обществото. Учениците от Враца достигнаха до победа, след като пребориха общо 210 отбора и 1000 ученици, включили се в националните кръгове на надпреварата. По време на състезанието участниците бяха напътствани от 13 служители на Хюлет-Пакард България, които ги обучаваха  да мислят иновативно и да развиват умения, с чиято помощ да се превърнат  в социално отговорни предприемачи.

Ученици от СОУ Козма Тричков обраха наградите в състезание за иновации
netinfo

Победителите  получиха последно поколение преносими компютри от Ираван Хира, генерален директор на „Хюлет-Пакард“ България. Той заедно с изпълнителния директор на „Джуниър Ачийвмънт България“  Милена Стойчева, поздравиха участниците за успеха.

„Много сме доволни от работата и комуникацията с консултантите от Хюлет-Пакард и Джуниър Ачийвмънт България”, сподели учителката на победителите Румяна Витньова от СОУ „Козма Тричков“, гр. Враца. Тя също бе наградена от организаторите на състезанието.