Според народните вярвания жените днес не трябва да работят
Според народните вярвания жените днес не трябва да работят / netinfo

Днес отбелязваме деня на св. Анастасия /св.Чьорна/. в народните представи светицата е християнизираният образ на смъртта. Някъде наричат празника Черноризие, защото тогава започнал болките на богородица и затова тя си боядисала дрехите в черно. на този ден жените, особено майките, не работят нищо, за да не се разболеят децата им. Вярва се също, че ако се наруши тази забрана, някой в къщата е заплашен от смърт. В някои краища едно време дори обличали черни дрехи. Месят се пресни питки и намазани с мед се раздават.

Св. Анастасия била дъщеря на знатен и богат римлянин. Баща й бил езичник, но майка й изповядвала християнската вяра. В онова време (III в.) знатните римляни, като уважавали науката, полагали големи грижи за възпитанието на децата. Възпитанието на Анастасия било поверено на учителя Хрисогон, известен със своя ум и ученост. Когато се завършило възпитанието на младата Анастасия, всички в Рим се чудели както на необикновената й красота, така и на нейния ум и познания. Но Хрисогон й предал друго съкровище. Той бил християнин. От него и от майка си Анастасия получила познания за Бога.

След време, тъй като не се отказала от вярата си, въпреки всички мъки на които била подложена тя била привързана към четири стълба и изгорена през 290 г. Една християнка погребала тялото й, което останало невредимо в огъня. Мощите й след това били отнесени в Цариград.