/ ThinkStock/Getty Images
Районна прокуратура –внесе обвинителен акт срещу три лица за длъжностно присвояване на 32 476 лева, собственост на „МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца. В хода на разследването е било установено, че в МБАЛ „Христо Ботев“ е било разкрито отделение по „Съдова хирургия“.

БСП със сигнал до Сотир Цацаров, заради врачанската болница

За да отговаря на медицинския стандарт за съществуване на такова отделение в болницата са били съставени документи, че работят и са назначени на основен трудов договор двама лекари, с призната специалност по съдова хирургия, сред които и началникът на отделението д-р Р. Ц.

В рамките на досъдебното производство е станало ясно, че единият от лекарите в отделението по „Съдова хирургия“ в МБАЛ „Христо Ботев“ - д-р Х. М., никога не е осъществявал медицински дейности в болницата във Враца, не е познат на никого от персонала на здравното заведение.

Калин Каменов призова институциите да се ангажират със спасяването на врачанската болница

Същият е работил в други болнични заведения на територията на област Шумен. На същия лекар са били превеждани парични средства като възнаграждение за участие в сложни операции, за което са били съставяни официални документи с невярно съдържание - графици за дежурства, протоколи и други.

Районна прокуратура е установила, че по същото време д-р Х.М. е осъществявал медицинска дейност в болницата в Шумен. Така в периода март 2013 г. - декември 2015 г. на този лекар е заплатена парична сума в общ размер 32 476 лв.

Врачански медици обвиниха здравния министър в геноцид

Към наказателна отговорност са привлечени д-р Р.Ц. – началник отделение „Съдова хирургия" и  С.Л., и О.Ц., бивш и изпълнителни директори на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца за това, че в периода март 2013 г. – декември 2015 г. при условията на продължавано престъпление, в съизвършителство са присвоили в полза на трето лице (в полза на д-р Х.М.) парични средства, собственост на МБАЛ „Христо Ботев“, поверени им да ги управляват (чл. 202 ал.2 НК), като за улесняване на присвояването д-р Р.Ц. е извършил и документно престъпление по чл. 311 ал.1 от НК.

Предстои Районен съд-Враца да насрочи разглеждането на делото.
Апелативна прокуратура София