/ Дарик - Враца
От БСП внесохме сигнал за безстопанственост в МБАЛ „Христо Ботев“-Враца до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров. „В него настояваме за незабавна проверка на управленската дейност на търговското дружество, относно взимане на решения, сключване на договори, финансиране на лечебните дейности през последните 4 години.

Загубите на лечебното заведение растат поголовно, а затова плащаме всички ние, които живеем в област Враца. Кой не видя случващото се - питаме ние? Болницата все повече затъва в своите дългове.

Служителите на болниците във Враца и Ловеч получиха заплатите си

Отчитани са страшно завишени разходи и не е спирало да се трупат борчове. В същото време държавата е абдикирала от своите отговорности“ – се казва в сигнала. По данни на БСП непокритата загуба на лечебното заведение нараства неконтролируемо през последните три години, като приблизителният темп на нарастване е с по 3 млн. лв. на година, като за 2015г. - 10 636 хил. лв, за 2016 г. – 13 268 хил. лв., за 2017 г. – 16 253 хил. лв. т.е. за последните три отчетни периода непокритата загуба на дружеството се увеличава с над 50%.

„Къде бяха институциите по това време питаме ние, защо проспаха всичко това? Под чии политически чадър се е случвало всичко това и дали не е предварително уговорено да крадат и да затъркат болницата? Настояваме и за проверка на т. нар. „оздравителна програма“!

Борисов към здравния министър: И на теб да ти спрем заплатата, и ти ще си недоволен

След нейното приемане се наблюдава трайно влошаване, както на медико-статистическите, така и на финансовите показатели на дружеството, системни проблеми в дейността на редица отделения, тежък дефицит на лекарствени средства, нередовно изплащане на задължения към служителите на лечебното заведение“, настояват в сигнала си до Сотир Цацаров от БСП.

Врачански лекари с гневен протест до Бойко Борисов

Според левицата, обект на проверка трябва да са и външните дружества, „точещи“ болницата. Под риск, според тях, и била поставена и дейността на Спешно приемно отделение. Това създаде сериозна заплаха за живота на пациентите в критично състояние. „Време е да се сложи край на тази мътна история и да разберем, кой съсипа болницата и колко прибра в джоба си!“, категорични са от БСП.