=
= / iStock/Getty Images
С поднасяне на венци в знак на признателност пред паметника "Вестителя" от кмета на общината Калин Каменов и представители на други институции във Враца бе отбелязана 144-годишнина от освобождението на града от турско робство, съобщиха от Общината.

Община Враца

Традиционното общоградско тържество бе отменено заради въведените противоепидемични мерки. Спазена бе обаче традицията точно 12:30 часа на този ден градът да бъде озвучен от сигнала на военна тръба, който възвестява свободата.

Община Враца

Враца е освободена на 9 ноември 1877 година от руски казашки конен отряд, командван от генерал Николай Леонов, след кратко сражение с отстъпващите турски войски. Полковият тръбач Иван Петлак се изкачва с коня си по планинския склон над града и от там свири "Отбой".

Община Враца

Споменът за конника с тръба в ръка остава за поколения врачани като олицетворение на Свободата. В началото на 60-те години полковият тръбач е пресъздаден в бронзова фигура, която получава поетичното название "Вестителя", извисява се над града и се превръща в един от най-разпознаваемите символи на Враца.

Като спомен от историческото събитие всяка неделя, точно по обяд, от това място звучи и тръбният боен сигнал, възвестил мира и свободата преди 144 години.
БТА