/ БГНЕС
Опасната сграда на улица "Остри връх" във Враца, в която живеят и самонастанили се ромски семейства, на 5 ноември ще бъде разрушена от наета от областната администрация фирма, съобщи областният управител на Враца Иван Сълов.

Той припомни пред журналисти, че част от ромските семейства обитават сградата от 2014 година, когато са преместени от други саморазрушаващи се общински сгради /дървени бараки, построени през 1966 г. за пострадалите от наводнението в града.

Сградата е държавна собственост и се управлява от Областната администрация. През годините обитателите на сградата са се увеличавали, а целостта на ремонтирания първи етаж е нарушена от самоволно предприети действия от живеещите в нея.

Последната проверка на общинската администрация във Враца от началото на тази година е показала, че в сградата живеят 12 семейства с общо 31 деца. Постройката вече е станала опасна за хората в нея, след като е нарушена конструкцията на първия етаж с премахването на носещи стени.

"Заключението на местната власт е, че има опасност плочите на втория и третия етаж да паднат при природно бедствие, затрупвайки първия етаж или сградата да се саморазруши", каза Иван Сълов.

Областният управител посочи, че в средата на септември в областна администрация е получено писмо и заповед от кмета на община Враца за премахването на опасната сграда, а хората да бъдат изведени от нея незабавно. Това предизвика напрежение сред ромските семейства.

За част от семействата, които имат адресна регистрация в общината, кметът на Враца Калин Каменов е поел ангажимент да им осигури четири жилища, обясни Иван Сълов. Още четири жилища са обещани от Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Тези жилища обаче се намират на гара Бов и на гара Орешец и хората засега не са съгласни да се преместят. Той уточни, че част от самонастанилите се имат адресни регистрации в други общини, част нямат и документи за самоличност.

Най-голямата опасност е за децата, които посещават детски заведения и ходят редовно на училище, а преместването на семействата може да прекъсне обучението им, каза областният управител. От друга страна сградата, в която живеят, може всеки момент да се саморазруши и да предизвика още по-голяма трагедия, коментира той.

Обитателите на сградата са предупредени за утрешната акция по събарянето й, каза още областният управител на Враца. Работата по премахването на сградата от наетата фирма започва в 10:00 часа.
БТА