Разследват етнически българин за възстановяване на гроб на български войник
Разследват етнически българин за възстановяване на гроб на български войник / ВМРО Враца

ВМРО Враца разпространи позицията относно действията на прокуратурата във гр. Враня, която е образувала предварително производство срещу члена на Главния съвет на Демократичния съюз на българите Димитър Димитров. "Провинението" е възстановяването на гроба на поручик Генчо Неделчев в с. Божица и подготвителни работи за откриване и възстановяване на гробовете на разстреляните от сръбската армия петима български офицери на 28. 06. 1913 година в Босилеград.

Воеводите изказват своето остро възмущение от действията на органите в Р.Сърбия. Според властите срещу Д.Димитров е образувано предварително производство по член 354, ал. 1 от Наказателния кодекс на Р Сърбия за наказателно дело „повреда на гроб".

За случващото информация е подал председателят на Културно-информационния център на българското национално малцинство „Босилеград" Иван Николов.
В писмото му се казва още:
„Недопустимо е г-н Димитър Димитров да бъде обвиняван за „повреда на гроб", при положение, че той със собствени сили се опитва да възстановява гробовете на българските офицери а истинските виновници за тяхното разрушаване остават неизвестни и ненаказани десетилетия наред, се казва в писмо разпространено от председателя на Съвета Иван Николов.

Имайки предвид, че в Босилеград в началото на тази учебна година бяха закрити още две паралелки в които обучението се провеждаше на български език поради липса на преведени от сръбски на български учебници, преименуването на черквата „Св. Иван Рилски Чудотворец" на „Преподобни Йован Рилски", провокативното честване на „8 септември Ден на освобождението на Босилеград от българската фашистка окупация" както и многобройните провокативни прояви на нарушаване на правата на българското национално малцинство в Западните покрайнини, българските организации в Сърбия настояват всички тия въпроси да бъдат поставени на срещата на най-високо равнище в София.

КИЦ „Босилеград" призовава Президентството и Правителството на Р България, цялата българска общественост и особено представителите на медиите, изхождайки от българските национални интереси и европейските ценности достойно да защитят правата и интересите на българското малцинство в Западните покрайнини. Това е длъжност на България като държава майка и като държава членка на ЕС. На Президента Николич по ясен и недвусмислен начин трябва да бъде казано, че спазването на правата на българското малцинство, е условие за членството на Сърбия в Европейския съюз."

От ВМРО изпратиха и снимки, от които е видно състоянието на паметника преди и след намесата на Димитър Димитров.

Разследват етнически българин за възстановяване на гроб на български войник
netinfo

Така изглежда паметника сега