Раздават безплатни контейнери за разделно събиране на отпадаци във Враца
Раздават безплатни контейнери за разделно събиране на отпадаци във Враца / netinfo

Домашен контейнер за разделно събиране на опаковки ще могат да получат безплатно жителите на Враца. В периода от 17 до 20 август 2009г. Kонтейнерите ще бъдат дарявани от ЕКОПАК в рамките на кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!".

Местата за раздаване на контейнерите са определени съвместно с общинската администрация. Всеки, който желае да вземе безплатно своя домашен контейнер за разделно събиране на опаковки, трябва да попълни на място талон-заявка. Раздаването на контейнерите ще продължи до изчерпване на наличните количества.

Разпространението на домашните контейнери за разделно събиране на опаковки във Враца ще се проведе на следните места в града:

  Дата                    Ден                                  Час                  Място

17.Август         понеделник                  17-19                площад „Ботев"

18.Август         вторник                        17-19                ж-к Дъбник - до Пощата

19.Август         сряда                          17-19                площад „Македония"

20.Август         четвъртък                    17-19                площад „Ботев"

Идеята за създаването на домашния контейнер възникна след провеждането на национално представително проучване за нагласите на хората към разделното събиране на опаковки, проведено през Октомври 2008 г. от GfK по поръчка на ЕКОПАК. Проучването показа, че като основна причина да не разделят отпадъците, хората изтъкват липсата на условия да го правят в къщи. Затова ЕКОПАК разработи прототип на контейнер, който да даде на хората реалната възможност и удобство да прилагат разделно събиране на опаковките още у дома. Контейнерът е с три секции: за хартиени и картонени опаковки, за пластмасови и метални опаковки и трета - за стъклени бутилки и буркани. Той е компактен, за да не заема голямо пространство и е конструиран така, че да бъде удобен за ползване и последващо изхвърляне на опаковките. Разделянето на опаковките ще улесни правилното им изхвърляне в трите цветни контейнера от общинските системи и може да помогне за увеличаването на количествата на годните за рециклиране суровини, събирани от жителите на общините-партньори.

Кампанията на ЕКОПАК „Бъди модерен! Събирай разделно!" стартира през 2008 г. в 97 общини и обхвана над 2.6 млн. жители. В рамките на кампанията беше проведено първото по рода си екологично роуд-шоу, инициативата „Да направим своя еко-град", конкурсът „Вкъщи събираме разделно" и образователната програма за Еко-часове на класа, разработена съвместно с Министерството на образованието и науката. През 2009 г. кампанията продължава с разработването и разпространението на домашни контейнери за разделно събиране на опаковки. През септември в училищата ще стартира втория етап от кампанията и ще бъде учреден най-големият клуб на приятелите на разделното събиране на опаковки „Бъди модерен! Събирай разделно!"