Професионални колежи ще запълнят празнината между училищното и висшето образование
Професионални колежи ще запълнят празнината между училищното и висшето образование / Петя Димитрова
Професионални колежи ще запълнят празнината между училищното и висшето образование
80342
Професионални колежи ще запълнят празнината между училищното и висшето образование
  • Професионални колежи ще запълнят празнината между училищното и висшето образование

„Има възможности този край да стане начало", заяви министърът на образованието Тодор Танев при посещението си в Монтана. Той пристигна в града заедно със заместник-председателя на парламентарната комисия по образование и наука в 43-то Народно събрание доц. д-р Борислав Великов по инициатива на парламентарната група на Реформаторския блок. Целта на посещението е да се обсъди идеята в Монтана да бъде открит интегриран професионален колеж с представители на местната власт, бизнеса, съсловни и заинтересовани организации. Градът може да е един от пилотните, в които да бъде открито учебното заведение. Това обаче ще стане след оценка на въздействието.

„Нека започнем да правим нещо за професионалното образование в България по радикално нов начин, заяви Танев. Училищното образование, дори дуалното не може да даде повече от трета степен. Бизнесът, животът искат да има тази четвърта степен. Бизнесът иска тези хора да са обучавани по начин, по който да бъдат в най-голяма степен на съответствие с неговите с потребности и изисквания. Това означава, че бизнесът трябва да участва при създаването на учебни програми, в управлението на съответните учебни заведения, които още не съществуват. И се оказва, че аз съм първият министър, който дръзва да ограничи ролята и обхвата на централизирано управление на системата, за да пусне на отворената територия бизнесът и да му партнира при създаването на програми.

Интегралният колеж надгражда средното образование. Това не е подяждане или кръстосване на пътищата със средното образование, каза още министър Танев.