Копия на медалите от Световното първенство по художествена гимнастика.
Копия на медалите от Световното първенство по художествена гимнастика. / Община Мездра
На завършилото преди дни Световно първенство по художествена гимнастика, чийто домакин бе София, председателят на Българската федерация по художествена гимнастика /БФХГ/ Илиана Раева награди всички членове на комисии към БФХГ, сред които и Лили Николова. Председателят на мездренския клуб „Анелия“ и старши треньор на клуба, получи реплика на Златните медали на Световното първенство и грамота.
На специална церемония Илиана Раева благодари за всеотдайната работа на всички в Централата. Повече за наградите и новите тенденции Лили Николова разказва пред Марияна Йорданова.

Грамотите
Община Мездра


- За какви заслуги Вие и клуб „Анелия“ – Мездра получихте поредните отличия?
Л. Николова: Първата от грамотите ни е за масовизация на художествената гимнастика. По време на Световното първенство в София Илиана Раева пое инициатива да отличи всички, които имат принос за развитието на българската художествена гимнастика и достигането й до това високо ниво, на което е днес. На една от срещите бяха поканени членовете на комисиите /помощни органи на федерацията/, в това число и най-младата комисия по масов спорт. Тази комисия има за цел масовизация и участие на клубовете в Световни гимнастриади /шампионати по масов спорт/.
- Разкажете повече за гимнастриадите?
Л. Николова: Това са грандиозни изключително скъпи форуми. За следващата година България е подала заявка за участие в Световния шампионат в Австрия.
- Известно ли е вече кои български клубове ще вземат участие в този форум?
Л. Николова: Четири водещи клуба по гимнастика в страната са определени да вземат участие в нея, един от тях е нашия спортен клуб „Анелия“. Регламентът за участие изисква най-малко 15 състезателки и игра минимум 10 минути.
- Готов ли е клуб „Анелия“ за достойно представяне на Световния шампионат по масов спорт?
Л. Николова: Доказателство за готовността на клуба е втората грамота, която е признание за приноса ни за развитието на световния и българския спорт, за постиженията на клуба, на президента и на треньорите.
- Има ли нещо ново в работата Ви, което ви кара да се гордеете и което ще доведе до поредния висок връх в спортните постижения?
Л. Николова: От четири години в клуба правим съчетания по двойки и тройки. Слушайки весдесъщата Ирина Винер /дългогодишен треньор на руския национален отбор и президент на руската федерация по художествена гимнастика/ и предложението й за такива съчетания в бъдеще, знам, че това не е изненада за нас – ние вече го правим. Убедена съм, че не трябва да чакаме, а да сме готови с елитни състезателки. Отново сме пионери в това отношение. Това също е гордост за мен като президент на клуб – новатор.
- Кои са новите тенденции в художествената гимнастика и как се вписват в работата Ви?
Л. Николова: Когато едно нещо е едно и също, то омръзва. Да се търси нещо ново, което да грабне състезателките и да ги мотивира не вече със своята трудност, а с атрактивността си. Световната художествена гимнастика също търси нещо различно – да се набляга на артистичността – съчетанието да е примамливо като приказка и големите звезди вече го постигат.
- Какво още е нужно, за да се изправи публиката на крака?
Л. Николова: Нужно е и кокетничене с публиката, за която играеш, за да я накараш да дойде утре пак. Всеки спорт се играе заради публиката и общественото признание за него.