Преглеждат безплатно за туберкулоза от 21 до 25 март
Преглеждат безплатно за туберкулоза от 21 до 25 март / МБАЛ Монтана

Седмица на отворените врати, посветена на борбата с туберкулозата, обявява най-голямата областна болница в Северозапада. Поводът е отбелязването на Международния ден за борба с туберкулозата - 24 март.

От 21 до 25 март, от 8 до 13 часа, всеки може да провери своя статус като се изследва за коварната „жълта гостенка", съобщи д-р Цветан Петров, специалист в отделението по пневмология и фтизиатрия .

Прегледите са напълно безплатни, не се изисква направление от личен лекар. Приканват се и социално слаби хора, които нямат здравни осигуровки, да се възползват от безплатните прегледи, тъй като поради финансовите си затруднения те по-трудно имат достъп до каквато и да е медицинска помощ, а и са много уязвима група по отношение на болестта туберкулоза.

Глобалният фонд за борба с туберкулоза, малария и СПИН осигурява финансиране за превенция и лечението им в България. През октомври миналата година стартира нова 3-годишна програма за намаляване на тези социално значими заболявания. В частност за болните от туберкулоза се полага напълно безплатно лечение, без значение дали имат здравни осигуровки или не. Освен това на изписан от отделението болен, който има удостоверение, че е социално слаб, се дават по 90 лева месечно за храна и лекарства в продължение на три месеца.

За болните от по-тежката мултирезистентна туберкулоза се финансира 2- годишно лечение, като първите 6 месеца те лежат безплатно в специализиран стационар в Габрово, а после 18 месеца се лекуват в домашни условия под наблюдението на лекар, който ги посещава в дома им със служебен автомобил, осигурен от Фонда, разказа д-р Петров. Програмата осигурява и средства за кампании за превенция, транспорт и възнаграждения на медицински специалисти.

За периода от старта пред октомври до края на миналата година Фондът е отпуснал на Монтана около 12 хиляди евро.

Преглеждат безплатно за туберкулоза от 21 до 25 март
netinfo

Монтана е сред областите с най-висока заболеваемост от туберкулоза в страната. Огнища на болестта има сред ромското население във Вършец и Долни Цибър. Тенденцията от 2008 г. насам е за незначително намаляване на болните, като те са намалели от 52 на 42 на 100 000 броя жители, но се увеличават случаите на пациенти, които се откриват късно и са в тежка форма. За първи път в дългата си практика д-р Цветан Петров видял тук през миналата година 16-годишна родилка, която била с тежка туберкулоза и бебето й се разболяло наскоро след раждането, вероятно заразено от майка си, които вече за щастие са излекувани.

Част от болните се инвалидизират след прекарана туберкулоза, загубват частично работоспособност и минават на ТЕЛК, което прави заболяването социално значимо.