Поделението във Враца започва работа на 1 декември с около 170 души, търсят още хора
Поделението във Враца започва работа на 1 декември с около 170 души, търсят още хора / Дарик Враца

Днес военнослужещите от новото военно формирование във Враца отбелязаха празника на Сухопътните войски. Сред гостите бяха кметът на Враца, директорът на ОД на МВР, регионалния директор на ДСК, кметския наместник на жк „Дъбника", военни, военноинвалиди, граждани.

Преди тържеството командирът на батальон 54 990 подполковник Георги Крайнов даде за читателите на Dariknews и слушателите на Дарик Враца интервю.
Подполк.Крайнов идва във Враца от Карлово. Завършил е Военната академия, работил е в Съвместното командване на силите в София, роден в Разлог, женен, с едно дете.

Поделението във Враца започва работа на 1 декември с около 170 души, търсят още хора
netinfo

- Подполковник Крайнов, кога ще бъдат наети първите военнослужещи във възстановеното поделение и колко човека ще са те?
Първите 33 военнослужещи са назначени по мотвирано предложение и до 01.12.2014 г. са командировани във Враца със задача да приемат войсковите райони предвидени за ползване, както и подготовката на необходимите документи за започване на функциониране на военното формирование.

- Кога се предвижда да бъдат наети и останалите и колко човека ще наброява поделението?
Формированието ще наброява 250 души - военнослужещи и цивилни служители. Обявените не заети длъжности извън тези 33 военнослужещи, бяха обявени в регистър за вакантните длъжности за офицери, сержанти и войници. По този регистър желаещите да се завърнат във Враца имаха възможност да кандидатстват. Кандидатите до този момент са 128 човека. Остават не заети 44 длъжности, които са обявени отново в регистър, където жлаещите ще имат възможност отново да кандидатстват.

- Знае ли се какъв ще е състава на наеманите военнослужещи, ще има ли такива, които вече са се уволнили, заради разформироването на старото поделение, но сега желаят отново да се върнат?
През месец Януари 2015 г. ще стартира процедура за приемане на военна служба на лица завършили граждански средни или висши учебни заведения. Военнослужещите освододени от военна слуба поради организацинно - щатни промени и конкретно при закриване на военното формирование във Враца ще имат възможност да канидатстват отново. Те трябва да отговарят на условията залегнали в ЗОВС и Правилника за неговото прилагане. Но тези 35 длъжности ще бъдат за всички желаещи да кандидатстват, без ограничения дали са били военнослужещи или граждански лица искащи да постъпят като военнослужещи за първи път. Първоначалното окомплектоване на военното формирование ще приключи в началото на 2015 г.

- Извършва ли се ремонт в поделението и какъв?
По отношение на ремонтните дейности във военното формирование за момента се подготвят помещенията и сградите, които ще се използват първоначално от военнослужещите и парковите територии за съхранение на техниката. Отпуснатите 150 000 лв. за закупуване на строителни материали за извършване на частичен ремонт, съгласно обявените обществени поръчки, са усвоени. След като посочените материали бъдат доставени в района на военното формирование, ремонтът ще продължи.

Искам да благодаря на институциите помогнали ни в ремонта по възстановяване на военното формирование. От всички имаме пълно съдействие и ни оказват помощ. Също искам да благодаря и на кмета на община Враца г-н Николай Иванов, от който също имаме пълно съдействие.

В града сме добре приети, което е едно улеснение за нас, но и ние се стараем да отговорим със същото.

- Какви задачи ще изпълняват военнослужещите от това поделение?
Задачите, които ще изпълняваме са по мисия отбрана, опазване на мира и сигурността и оказване на помощ на населението при кризи.

- Има ли срок, в който поделението трябва да окончателно сформирано и всички дейности по това да са приключили?
- по отношение на окомплектоването с личен сътав, както казах след прключване на конкурсите.
- по отношение на окомплектоването с техника, има изготвен график от командването на Сухопътните войски, за предислоциране на техника, с разчет този процес да завърши към кая на месец декември 2014 г.

Искам да честитя празника на всички военнослужещи бивши и настоящи, кактои на всички граждани. Искам да Ви уверя, че ние като част от Сухопътните войски ще се справим с поставените задачи и може да разчитате на нас!

Поделението във Враца започва работа на 1 декември с около 170 души, търсят още хора
netinfo