Откриха столовата на училището в с. Баница
Откриха столовата на училището в с. Баница / netinfo

Столовата в най-голямото средищно училище в община Враца отвори врати днес. Вече учениците в ОУ „Христо Ботев” - село Баница ще получават топла храна срещу един лев, останалата част от порциона се поема от общинския бюджет. Гости на официалното откриване на столовата бяха кметът на община Враца инж. Тотю Маденов и заместник-кметът по образование Силвия Драйчева. Училището в Баница осигурява здравословен обяд за учениците си за първи път от над 15 години насам. В него се обучават 175 деца от четири села – Мраморен, Баница, Голямо Пещене и Оходен.

Това е първото училище във община Враца въвело целодневна форма на обучение и първото от средищните училища със столово хранене. То стана възможно благодарение на средствата осигурени по Програмата за оптимизация на училищната мрежа и на постановление на Министерски съвет за отпускане на 474 лв. на година за храна на ученик. Макар парите все още да не са преведени по сметката на училищата решението на Общински съвет Враца за дофинансиране на дейността направи възможно стартирането на програмата.


Специално за откриването на столовата учениците изнесоха открит урок на тема здравословно хранене и хранителни навици и бяха подготвили табло „Как предпочитате Земята” по повод днешния международен ден на Земята – 22 април. Столовата беше ремонтирана в края на миналата година на стойност 65 000 лв. осигурени по Програмата за оптимизация.


До края на април 2009 г. ще отворят врати столовете в още три средищни училища – едно в Тишевица и две във Враца.