Откриване на паметника
Откриване на паметника
На официална церемония, кметът Калин Каменов, председателят на Фондация „Тодор Рачински“ – Младен Цолов и внукът на агронома – Николай Рачински, откриха паметен знак по повод 90-годишнината от рождението на известния врачанин.

  „За последните няколко години, с общи усилия успяхме да изградим паметници на видни врачани, сред които – проф. Андрей Николов, Мито Орозов и Людмил Кирков. Днес, увековечаваме делото на селекционера Тодор Рачински. Вярвам че няма човек, който минавайки около монументите, да не се почувства горд от своите съграждани. Родолюбивата инициатива ще бъде продължена, а паметта за нашите предци няма да се изгуби.“ – каза кметът Каменов при откриването на постамента.

Председателят на Фондация „Тодор Рачински“ – Младен Цолов благодари на всички, участвали в реализирането на идеята и заяви, че ще бъдат организирани още инициативи в памет на селекционера-агроном.

На откриването присъства и внукът на Тодор Рачински – Николай Рачински, който поздрави инициаторите за изграждането на монумента, като допълни, че по този начин връзката с историческото минало никога няма да бъде прекъсната.
Паметният знак бе осветен от отци от врачанската епархия, а отбелязването на 90-годишнината от рождението на агронома продължи със среща под надслов „Спомени за Тодор Рачински“, която се проведе в Градската концертна зала.

На събитието присъстваха още: председателят на Общинския съвет – Румен Антов, общински съветници, заместник-кметът Мария Попова, директорът на регионална библиотека „Христо Ботев“ – Силвия Врачовска, акад. Атанас Атанасов – ръководител на Геномен център към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, проф. Марин Банов – председател на Селскостопанската академия, общественици, земеделски производители и граждани.

Идеята за изграждането на постамента е на Община Враца, Общински съвет – Враца, общинския съветник – Божидар Джунов и Фондация „Тодор Рачински“. Паметният знак е изработен от триплекс, със закалено стъкло и представя биографията на създателя на 22 сорта пшеница.