/ Петя Димитрова
„От иззети телефони се вижда, че има връзка между издирвани по целия свят български олигарси, за атака срещу прокуратурата и ръководители на административната власт в страната”, съобщи в Монтана зам. главният прокурор Иван Гешев, който проследи на място акция на ГДБОП за задържане на организирана престъпна група.
 
15 души са задържани за рекет на земеделски производители и търговия с наркотици в Монтана

Прибираме си олигарсите от цял свят по родните места”, коментира Гешев. Той поясни, че целта е максимално бързо да бъдат внесени делата срещу тях в съда и там да бъде преценено тези хора виновни ли са, знаели ли са, че ги издирват,  гледали ли са телевизия, не са ли гледали и защо се обединяват в клубове по интереси с други от техния вид със същите репутационни проблеми.
 
„Имам предвид някои хора, които се укриват в Белград”, уточни зам. главният прокурор. „Защо комуникират с тях, защо проверяват и проучват прокурори, видно е от иззети телефони, включително и административни ръководители, които се занимават с техните случаи. Това всичко е обект на проверка. На колегите им е ясно, че последствия от това, което прави прокуратурата ще има”, поясни Гешев.
 
„Те почват да се случват, засега само опити за очерняне и компромати. Няма как да засегнеш сериозни икономически интереси, ако говорим за случаите с Арабаджиеви, с Баневи, с Миню Стайков, ако щете и за конкретния случай в  Монтана, защото зад това седят пари”, коментира още той.
 
Мащабна акция на ГДБОП и жандармерията в Монтана

Няма как тези хора, независимо от това дали се харесват или не се харесват, дали се обичат или не се обичат, да не се обединяват в клубове по интереси. И техният интерес е това да не се случи, да не продължава, те да не бъдат арестувани, да бъдат оправдани, да бъдат пуснати, да се докаже, че нищо не се е случило и прокуратурата е виновна - това са нормални защитни реакции. Атаката, която се развива срещу прокуратурата и административната власт, е естествена и съвсем предвидима”, заяви още Гешев.