Обжалват изборите в Мездра
Обжалват изборите в Мездра / снимка: Дарик - Враца
Обжалват изборите в Мездра
46895
Обжалват изборите в Мездра
  • Обжалват изборите в Мездра

Ход на дело за касиране на избора на общински съветници в община Мездра бе даден в Административен съд- Враца. Водачът на листата за общински съветници, участвали в изборите от ВМРО-БНД Красимир Тодоров, поиска ново преброяване на бюлетините, тъй като 791 от тях са се оказали недействителни.

"Това е около 8%, което не е малко, уточни Тодоров. 519 са действителните бюлетини за нас, при прагът за избиране на общински съветник е от 522 гласа. Това означава, че 3 гласа ни лишават от един общински съветник". Може да има липса на контрол или пък някои комисии да са по-взискателни, изказа предположенията си Тодоров. "В съседни секции се срещат големи аномалии - в едната има по две-три недействителни бюлетини, в другата  - 30-40-50. Такова  е положението и в селата". Или избирателите в едната секция са по-грамотни, т.е. не грешат, което е абсурдно, или самата СИК е прекалено взискателна, е изводът който се налага, според Краси Тодоров.

Жалби в Административен съд- Враца против решението на ОИК- Мездра, са внесли и Делян Дамяновски - общински председател на БСП и Николай Пауновски - председател на "Атака". Съдът е отстранил Дамяновски като жалбоподател, а Пауновски в последния момент е оттеглил жалбата си. Съдът е разпоредил преглед на секционните протоколи и ново броене на бюлетините.

В случай, че се стигне до преброяване и на ВМРО -БНД гласовете стигнат, за да вкарат общински съветник в местния парламент, то от новосформирания ОбС вероятно ще отпадне един човек от ГЕРБ, смята Тодоров. На БСП също не са достигнали 8-9 гласа, за да вкара девети човек от листата. И местната структура на "Атака" е в същото положение. "Искаме истината, каквато и да е тя", категоричен е Тодоров. А Административния съд ще реши окончаетлно.