Обсъдиха причините за трудовите злополуки
Обсъдиха причините за трудовите злополуки / Дарик Враца

Основните причини за допуснатите трудови злополуки са неспазването на трудовата и технологична дисциплини. Това каза по време на кръгла маса за маса за превенция на риска при трудови злополуки Румен Младенов, директор на „Инспекция по труда" Враца. Форумът се състоя в областна администрация и бе организиран от Областния съвет по здравословни и безопасни условия на труд.

Според Младенов сред основните причини е и поведението на работещите - невнимание при изпълнение на възложената им работа; липса на навици за спазване правилата и инструкциите за безопасна работа, недостатъчна квалификация и правоспособност, незадълбочено провеждане на задължителните инструктажи; липса на икономически механизми, мотивиращи работодателите по отношение намаляване на травматизма; недостатъчно осигурени организационно - технически мероприятия и координация за безопасна работа; занижена взискателност от страна на работодателите и преките ръководители към нарушителите на правилата за безопасен труд.


По данни постъпили в Дирекция"Инспекция по труда"-Враца от началото на 2012 година във Врачанска област са станали 53 трудови злополуки. Има регистрирани две трудови злополуки със смъртен изход в „БКС" ООД -Враца и в "Ресурсснаб" ЕООД - Враца. На наша територия стана и злополуката с удавения водолаз на Варненска фирма работеща в АЕЦ - Козлодуй.

В срещата участва и Георги Милчин - Главен секретар на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда" при Министерството на труда и социалната политика-София, според който регионалната кръгла маса като много навременна и даде висока оценка за работата на Областния съвет по здравословни и безопасни условия на труд.

С участващите на срещата представители на местната власт - заместник кметове, секретари на общини и експерти по здравословни условия на труд бе дискутирано учредяването на общински съвети по здравословни и безопасни условия на труд.