Обсъждане на вземането на заема в Монтана.
Обсъждане на вземането на заема в Монтана. / Община Монтана
Община Монтана ще поиска заем от Фонда за органите на местно самоуправление в България,  за да осигури оборотни средства по два европейски проекта, които изпълнява. Исканият  кредит ще е 623 573 лева, а срокът за изплащането му е 24 месеца от датата на подписване на договора. В него не се предвижда допълнителна такса при предсрочно погасяване. Днес на публично обсъждане бяха  разяснени причините, които налагат заема  и условията,  при които ще бъде поискан.
 
180 хиляди лева от него ще бъдат предоставени за дейности  по проекта „Инвестиция в бъдещето”. Той е насочен към деца до 7-годишна възраст от уязвими групи,  деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители от рискови групи.   Идеята е да бъдат създадени по-добри условия за подкрепа, среда за обучение и придобити умения за пълноценно ранно детско развитие.
 
С близо 443 500 лева от заема ще бъдат осигурени услугите по проект „Създаване на условия за независим живот на уязвими лица в община  Монтана”.  Става дума за 388 възрастни хора с увреждания, които имат нужда от личен, социален асистент, домашен помощник, рехабилитатор, психолог или медицинска сестра.
 
И двата проекта са одобрени  за финансиране по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” на Европейския съюз.