Монтана
Монтана / netinfo
Започват основните ремонт на парковете „Огоста” „Калето”, „Монтанензиум”, „Централна градска градина” и пешеходната алея „Хаджи Димитър” в Монтана. Днес бяха представени три от проектите. Разясненията по първите два минаха през май.
 
„Обновяването на градската среда е голямо предизвикателство, с което се надявам да се справим успешно. Монтана има 600 декара паркове. Започва ремонтът на вътрешния зелен пояс на града. Надявам се по-голямата част от строителните работи да приключат до края на есента, а за следващата пролет да останат само дейности, свързани с допълнително озеленяване”, заяви кметът Златко Живков. Финансирането за обектите е осигурено по оперативната програма „Региони в растеж” на обща стойност 6,3 милиона лева
 
Парк „Калето” е естествена връзка между вътрешността на града и антична крепост, разположена на височина в югозападната част на Монтана. Обособени са пет входа към парковата територия, четири от североизток, по протежение на ул. „Извора“ и един от запад. Площта на целия парк е 47 990 м2.Стойността на инвестицията за обновяване и рехабилитация на парк “Калето” е 1 213 271,80 лв. Ще бъде направена рехабилитация на алеите, ще се поставят предпазни метални парапети, енергоспестяващо осветление, система за видео наблюдение, нови пейки, кошчета за отпадъци и антипаркинг елементи на входовете на парка. Освен това се предвижда възстановяване на зелените площи, засаждане на нови дървесни видове, декоративни храсти, цветни градини.
 
Същите дейности ще бъдат извършени и в парк „Огоста”. Различното е, че в него ще има условно обособени три зони за различни дейности – за отдих, за спортни дейности и за игра. Паркът е естествено „преддверие“ и основен пешеходен подход към градския стадион. Има шест входа към парковата територия - три главни от североизток, югозапад и югоизток, и три второстепенни от северозапад и югозапад. Площта на целия парк е 32 491 м2. Инвестицията за обновяване и рехабилитация на парк Огоста е 1 542 000,00 лв.
 
Основна реконструкция на алеите ще има и в парк „Монтанензиум”. В него също ще бъде поставено енергоспестяващо осветление и система за видеонаблюдение. Паркът е едно от най-красивите места в централната част на Монтана с езеро във вътрешността. Проектирано е обособяване на различни зони за отдих, за детска игра, за арт-инсталации, поставяне на нови пейки, ново парково осветление, монтиране на автоматична напоителна система, чешми и антипаркинг елементи.
 
Възстановяването на парка и високата дървесна, храстовата и тревиста растителност допринасят за пространственото въздействие на архитектурата на град Монтана. Площта на целия парк е 38 951 м2. Инвестицията за парк „Монтанезиум” е 1 470 172,62 лв.
 
Централната градска градина е най-старият парк в Монтана. В него ще бъде изградена новопроектирана алейна мрежа, въведено енергоспестяващо осветление, система за видео наблюдение, поставени нови пейки, беседки, катерушки, люлки и пързалки за деца, арт-инсталации, ново парково осветление и ще бъде обновена зелената система. Площта на целия парк е 21 431 м2.Инвестицията за Централната градска градина е 826 818,36 лв.