Модерната машина за дезинсекция, която ще се ползва в Монтана.
Модерната машина за дезинсекция, която ще се ползва в Монтана. / Община Монтана
Най-ново поколение техника за унищожаване на комари, бълхи, кърлежи и хлебарки се въвежда в Монтана. Това съобщи кметът на града Златко Живков на съвместна пресконференция с д-р Даниела Караилиева, управител на фирмата, с която Общината е сключила годишен договор за дезинфекция на града. Около 600 декара са парковите площи в него. Освен тях, с химикали ще бъдат напръскани тротоарите и зелените алеи около улиците в Монтана.

„Досега времето беше нестабилно и не можехме да започнем работа, но от тази вечер ще започне обработването на терените, ако не вали” - заяви д-р Караилиева.

Кметът и управителят на фирмата за дезинсекция.
Община Монтана


Заради мощната нова техника, която се използва, разпръскването на химикалите ще става след 22 часа. Автоматизираното устройство е монтирано върху високопроходим джип. С едно зареждане на резервоарите може да се обработят 300 декара площи. Периметърът на разпръскването стига ширина от 40 метра и височина от 30 метра. Машината създава и електростатичен заряд 75 пъти по-силен от земното притегляне. Това дава възможност за по-ефикасно прилепване на препарата към повърхностите.