Най-много нарушения при регистрациите за изборите  - в Монтанско и Видинско
Най-много нарушения при регистрациите за изборите - в Монтанско и Видинско / Пресцентър МВР

33 прокурорски преписки са образувани от началото на месеца до момента в цялата страна заради нарушения на Закона за гражданската регистрация. Най-голям е броят им във Видинско и Монтанско, обяви директорът на ГД „Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски.

Проверките се извършват съвместно с прокуратурата и местната власт на базата на подадени сигнали от дирекции на ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройство, от гражданите и от медиите. Съставени са 130 акта за нарушения на Закона за гражданските регистрации, които най-често са свързани с неточни данни, непопълнени адресни карти, неточност в данните за броя лица, обитаващи един адрес и др.

По думите на инспектор Любослав Гащаров от отдел "Икономическа полиция" полицейските проверки са в две направления - административно наказателна дейност и направление „Коментирани разследвани престъпления, свързани с подготовката на изборите".

Вече е създадена организация и от средата на юли ще започнат действията на полицейските структури за установяване на нарушения на изборното законодателство и изборния кодекс. Те отново ще се провеждат съвместно с представителите на прокуратурата. Целта на предприетите мерки е да осигурят условия за провеждането на честни избори за местна власт.