Награди за изявени учители и дейци на културата
Награди за изявени учители и дейци на културата / Община Видин

Празнично шествие постави началото на тържественото отбелязване на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост във Видин. То потегли от музей „Конака", премина по главната търговска улица на града и се отправи към художествената галерия „Н. Петров". В него се включиха учители и ученици, възпитаници на детски заведения, представители на културни институти. Сред официалните лица, заедно с кмета на Община Видин Огнян Ценков бяха депутатите Филип Попов и Иван Иванов, областният управител Момчил Станков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, директорът на Регионалния инспекторат по образованието Марийка Василева и др.

Награди за изявени учители и дейци на културата
netinfo

В шествието се включиха и лекоатлетите от международната щафета „Световен пробег за мир", които носеха горящия факел - символ на разбирателството и хармонията между хората. Церемонията по награждаването на изявени дейци в областта на образованието и културата се състоя на откритата сцена в Крайдунавския парк. Слово по случай 24 май произнесе кметът на Видин Огнян Ценков.

Той определи празника като „ден, в който се обръщаме към изконните национални ценности и се прекланяме пред делото на светите солунски братя Кирил и Методий, защото те ни завещават най-ценното богатство - писмеността, озарила със светлината си нашата древна земя". Ценков подчерта историческото значение на създаването на българската азбука, с което се дава силен тласък в развитието на културата и науката и в укрепването на държавата ни. „24 май е ден, който честват не само учителите и културните дейци, не само учениците, а всички ние.

Награди за изявени учители и дейци на културата
netinfo

Той ни изпълва с несравнимо вълнение и ни свързва в една свещена духовна общност. Затова, скъпи съграждани, приемете моите сърдечни пожелания по повод празника на българската просвета и култура и на славянската писменост. Бъдете пазители на свещеното слово, бъдете творци и развивайте своите таланти, за да оставите следа зад себе си и в полза на обществото. Нека трудът на всеки от вас бъде възнаграден и неговите плодове радват душата ви! Обръщам се към всички вас с посланието да възпитавате децата си в любов към знанието и преклонение пред историята на българския род и славните ни предци!" - завърши словото си видинският кмет.

Награди за изявени учители и дейци на културата
netinfo

Община Видин връчи традиционните награди на учители и културни дейци, като тази година грамоти получиха всички номинирани. В категория «Образование» за «Учител на годината» в предучилищното образование бе обявена Веселка Матеева - главен учител в ЦДГ №9 „Арабела"; „Учител на годината" в началното образование стана Маргарита Алексиева - старши учител начален етап в ОУ „Иван Вазов"; „Учител на годината" в основното образование е Мария Иванова - учител по английски език в ОУ „Св. Климент Охридски" и отличието „Учител на годината" в средното образование отиде при Олег Панчев - учител по физическо възпитание и спорт в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков".

Награди за изявени учители и дейци на културата
netinfo

Останалите номинирани учители са: Емилия Цветкова - главен учител в ЦДГ №3 „Детелина"; Наташа Радулова - старши учител начален етап в СОУ „Любен Каравелов"; Гацка Дочева - старши учител начален етап в СОУ „Христо Ботев", гр. Видин; Таня Ценкова - Станчева - учител по български език и литература и по френски език и музика в ОУ „Христо Ботев", гр. Дунавци; Виолета Неделкова - старши учител по математика в СОУ „Любен Каравелов"; Боряна Борисова - учител по информационни технологии в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров"; Росен Ракаджиев - учител по физическо възпитание и спорт в Природоматематическа гимназия „Екзарх Антим І".

Награди за изявени учители и дейци на културата
netinfo

Наградата «Видин» за изявен деятел в областта на културата и изкуството получи Народно читалище „Цвят-1870". Другите номинирани в категория „Култура и изкуство" са: Лора Владимирова - журналист във вестник „Видин" и Методи Филчев - учител-хореограф и режисьор.

Награди за изявени учители и дейци на културата
netinfo

С почетни плакети бяха отличени още двама души: художникът Чавдар Петров (носител на тазгодишната национална награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф", връчена му на 13 май 2016 г. в гр. Самоков) - за цялостен принос в развитието на изобразителното изкуство и директорът на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев" Десислава Иванова (носител на грамота „Златен век" на Министерството на културата) - за принос в развитието на библиотечното дело.

Тържеството продължи с концерт на Ансамбъла да народни песни и танци „Дунав". По-късно кметът на Община Видин Огнян Ценков даде празничен коктейл по повод 24 май в художествената галерия.

Награди за изявени учители и дейци на културата
netinfo