На съд за притежание на наркотици и археологически находки.
На съд за притежание на наркотици и археологически находки. / съд / Sofia Photo Agency, архив
Окръжната прокуратура в Монтана предаде на съд обвиняемия Д. Петров за незаконно държане на наркотични вещества и археологически обекти. Петров живее и работи в София и понякога пребивава в наследствен апартамент във Вършец.

На 21.05.2016 г. в полицейското управление във Вършец бил получен оперативен сигнал, че обвиняемият Петров притежава наркотици. Служителите на полицията се отзовали на сигнала и посетили обитаваното от него жилище, като го заварили в момент, когато той излизал. На зададените му въпроси Петров потвърдил, че носи в себе си топче „канабис“. При извършен обиск било иззето въпросното вещество – изсушена листна маса с тегло от 0,80 гр., за което той заявил, че било „индийски коноп“, нужен на майка му, който страдала от онкологично заболяване.

При последвалото претърсване на апартамента служителите на реда открили 63 старинни на вид предмета, като в протокола Петров записал, че вещите бил събирал и закупувал от „битаците и от хората“ и според него те не са ценни, нито имат нумизматична стойност. Според заключението на извършената историко-археологическа експертиза, 18 броя от предоставените за изследване предмети представляват археологически обекти по смисъла на Закона за културното наследство. Сред тях са монети на римски императори, бронзови фибули и керамични лампи, които са неидентифицирани и не са регистрирани като колекция в РИМ – Враца.

Физико-химическата експертиза на иззетата зелена суха растителна маса установила, че тя представлява коноп (марихуана) със съдържание на наркотичния компонент – тетрахидроканабинол.

В хода на досъдебното производство обвиняемият не се признава за виновен, дава вътрешно противоречиви и нелогични обяснения, като твърди, че „намирал многократно“ подобни вещи в апартамента и ги събирал, за да ги предаде на музея.

Предстои насрочване на делото от съда.