Инспекцията по труда създава най-много работа на Административния съд в Монтана
Инспекцията по труда създава най-много работа на Административния съд в Монтана / Петя Димитрова
Инспекцията по труда създава най-много работа на Административния съд в Монтана
87607
Инспекцията по труда създава най-много работа на Административния съд в Монтана
  • Инспекцията по труда създава най-много работа на Административния съд в Монтана

Делата свързани с трудовото законодателство,  изпреварват  като брои делата по Закона за движение по пътищата  в статистиката  на Административен съд Монтана. Това  съобщи председателят му Огнян Евгениев. Тенденцията е нова и се дължи на засилената работа на Инспекцията по труда. През последните дни съдът е гледал няколко дела срещу работодатели от Лом, които са наемали хора на работа без трудов договор.

Като брой делата запазват ръста си от предишните години или петимата  съдии на щат гледат между 13 и 14 средно на месец.

Сред  по интересните  са обжалванията за отнемане на свидетелства за правоуправление, след анулирани изпити от Държавната автомобилна инспекция, проведени във Враца. Заради местоживеенето на потърпевшите, делата се гледат в Административен съд – Монтана. По този казус са образувани осем дела. Всичките са придружени с  видеозаписи от изпита за придобиване на професионална категория.  В последствие изпитът е обявен за невалиден със заповед на директора на ДАИ, КАТ отнема свидетелствата, а ощетените оспорват тези решения.

Традиционно през юли и август започват делата свързани с фонд Земеделие, обясни още Евгениев. Най-често те са за отказана субсидия на земеделски производители. Всяка година се водят около 40 иска.

От април тази година делата имат степен на трудност, който се определя с коефициент.   Съдиите получават делата си със съответен коефициент така,  че да е разпределена натовареността им и накрая на годината да се определи има ли  необходимост от още съдии.

Сред делата с висок коефициент са тези, които се водят по Закона за защита от дискриминация. Това са обемни дела, които стигат до 500 – 600 страници.  Другите трудни дела са тези по Закона за отговорността на държавата за вреди. Наскоро Административен съд Монтана е взел решение по подобно дело,  което още не е влязло в  сила. Жалбата е срещу Главна дирекция за изпълнение на наказанията за лошите условия в ареста.

 

Четири - пет дела са свързани с начети на Здравната каса по отношение на болници. Те са от трудните за  доказване, заради липса на експерти,  чийто интерес не е свързан със санкционираното здравно заведение, коментира председателят на Административния съд в Монтана.