Младите Ботевци се включиха в международна инициатива за деца със специални образователни потребности
Младите Ботевци се включиха в международна инициатива за деца със специални образователни потребности / Ресърсен център

Ресурсен център - Враца и ФК Ботев Враца се присъединиха днес към най-голямата социална кампания в спорта, "Football People Action Weeks", чиято це е да покаже силата на футбола да обединява хората и преодолява социалното изключване и дискриминацията. Над 40 деца с различни възможности се включиха в инициативата, като посетиха стадион „Христо Ботев" и мача на „Ботев"U15 с "Янтра" Габрово. Момчетата от отбора на Ботев въпреки напрежението преди мача показаха на връстниците си, че футболът е преди всичко спортсментска игра и е за хора с големи сърца. Те бяха посрещнати с аплодисменти на терена от децата, ресурсните специалисти и родителите и всички дружно им пожелаха успех.

Инициативата „Football People Action Weeks" на международната организация „Fare", се провежда от 8 до 22 октомври в европейския футбол и в нея участват от най-малките местни сдружения до най-големите европейски клубове. Мачовете от Шампионската лига на УЕФА и тези от Лига Европа на 20, 21 и 22 октомври ще бъдат посветени на тази тема.

"Изключително сме щастливи, че ще си сътрудничим с Ресурсен център за подпомагане на интегрираното обучение на деца със специални образователни потребности - Враца в тазгодишното издание на "Football People Weeks". Гражданските инициативи имат ключова роля за разпространението на нашето посланието и чрез тях основните ценности на "Fare" достигат до различните общности." заяви Пиара Поуар, изпълнителен директор на "Fare".

В рамките на тези две седмици местни организации, фенове, професионални и аматьорски клубове, национални футболни асоциации и граждански сдружения от 50 държави ще организират над 2000 инициативи, за да противодействат на дискриминацията и за да отпразнуват разнообразието. "Миналата година получихме изумителна подкрепа за кампанията. Над 900 сдружения - сред които клубове, НПО, организации на етнически малцинства проведоха хиляди успешни мероприятия, включително конференции и общностни инициативи. С нетърпение очакваме да видим какво ще ни донесе тазгодишното издание" допълни Поуар.

Калина Христова от Ресурсен център - Враца заяви: Сигурна съм, че за в бъдеще спортът все повече ще се цени като едно изключително успешно средство за осъществяване на социално включване на всички различни деца. Това доказва големия интерес на децата с различни възможности към всички спортни инициативи, които се провеждат в града ни."