Митко Ценов стъпи на европейския лекоатлетически връх
Митко Ценов стъпи на европейския лекоатлетически връх / www.european-athletics.org

Националният състезател Митко Ценов (СК „Атлет" - Мездра) постигна най-големия успех в своята кариера досега. Той стана европейски шампион за младежи до 23 г. в коронната си дисциплина 3000 м стипълчейз на 10th European Athletics U23 Championships, който се проведе от 9 до 12 юли в Талин, Естония. Преди две години на континенталния шампионат в Тампере, Финландия Митко също финишира пръв, но впоследствие бе декласиран заради пристъпване извън пистата.

На Kadriorg Stadium в естонската столица 22-годишният възпитаник на треньора Йоло Николов отново нямаше конкуренция и след едно перфектно проведено тактическо бягане, малко преди последната обиколка предприе неудържима атака по виража, за да триумфира безапелационно, изпреварвайки със сериозна преднина основните си конкуренти за първото място. Ценов спря хронометъра на 8:37.79 мин., като в последните метри дори си позволи да поздрави българската агитка и да вдигне триумфално ръце. Втори, на около 3 секунди след него, се нареди руснакът Виктор Бахарев с 8:40.75 мин., а трети остана натурализираният италианец Осама Загхлами с 8:42.00 мин.

„Много съм щастлив с постижението си, сподели Митко веднага след финала. Това е първият ми златен медал и затова ще празнувам много. Медалът е щастлив знак за мен и имам чувството, че цялата година ще бъде щастлива за мен. Нямам търпение вече за Световното първенство. Пожелавам си да съм мнoго здрав."
Митко Ценов е първият европейски шампион в историята на спортна Мездра и едва третият български лекоатлет, който печели континентална титла от първенствата за младежи и девойки до 23 г., след Нора Иванова в спринта на 100 м в Турку през 1997 г. и Габриела Петрова в тройния скок в Тампере през 2013 г.

Много добре на шампионата в Талин се представи и Милица Мирчева. 21- годишната вицеевропейска шампионка по крос кънтри за девойки до 23 г. която също тренира под ръководството на Йоло Николов, се класира на осмо място в бягането на 10 000 м. с време 34:13.36 мин. В другата дисциплина, в която стартира в естонската столица, Милица подобри личното си постижения на 3000 м стипълчейз. Тя финишира девета във втора квалификационна серия, като спря хронометъра на 10:21.43 мин. - резултат, който е с 1.17 сек. по-добър от досегашното й върхово постижение и който й отреди 18-о място в генералното класиране.