/ iStock/Getty Images
Програмата на Регионалната библиотека „Христо Ботев“ във Враца за ваканцията на деца и младежи - „Лято в библиотеката“, започва на 15 юни за пореден път с читалня на открито за най-малките, съобщиха от библиотеката.

Гост на първата лятна читалня, която се открива от 10:00 ч. в парка зад паметника на Ботев на централния площад в града, ще бъде Филип Попов. Композитор, пианист, преподавател и поет той ще представи своята стихосбирка „Чудни чудеса”. Читалнята на открито ще отваря врати за децата до седем години всяка сряда до края на лятото. Те ще четат и слушат приказки, но и ще рисуват, оцветяват, изработват оригами и книгоразделители.

В лятната си програма организаторите от библиотеката отново са подготвили по нещо за всяка възраст и интереси. Ателието за подкасти “От тийнейджъри за тийнейджъри” е за младежи от 14 до 19 години, които имат творчески стремежи в сферата на създаването на съдържание за социалните мрежи. Подкастът стартира преди два месеца в библиотеката и за лятната работа се събира екип от младежи, които да осъществят две издания по теми, които ги вълнуват, и смятат, че биха вълнували техните връстници. Подготовката за подкаста е под менторството на Невяна Теодосиева и ще се провежда всеки четвъртък от началото на юли в ТийнЗоната на библиотеката. Необходимо е предварително записване на място в библиотеката или попълване на онлайн формуляр.

За любителите на приключенията - от осем до 11 години, отваря врати работилницата “Лято в бурканче”, която е насочена към развиване на емоционална интелигентност чрез преживяване. Участниците ще се учат да разпознават, осмислят и, образно казано, да „затварят в бурканче” емоциите си през различните активности в работилницата. Занимания ще има  всеки понеделник, от 20 юни до 25 юли. 

По-малките - от пет до осем години, могат да участват в ателието за начинаещи творци - „Фабрика за истории”, което ще се състои всеки вторник, от 21 юни до 26 юли. Децата ще се забавляват да творят смешни истории чрез игра и така неусетно ще влязат в ролята на разказвачи и бъдещи автори.  Две работилници за сръчковци на възраст от пет до 19 години ще отворят врати в Детския отдел на библиотеката и във филиала в квартал „Дъбника“. Всеки четвъртък от 16 юни в тях малки и големи ще могат да творят с материали за рециклиране, ще учат нови техники на приложното изкуство и ще създават свои творчески модели. 

Участниците в програмата „Лято в библиотеката“ ще получат пъстро илюстрована читателска карта, в която ще трупат нива и печати за всяко свое участие. В края на лятото най-активните сред тях ще получат награди и право на участие в специален уъркшоп, организиран от библиотеката.
БТА