/ iStock/Getty Image
Фестивал „Читалище на открито“ ще се състои на две локации в София. Форумът е предназначен за деца и ще се проведе на 19 юни в двора на 199 основно училище „Св. Апостол Йоан Богослов“ и на 26 юни в парк „Герена“, съобщават организаторите от Народно читалище (НЧ) „Васил Левски“ 1928.

Децата и родителите ще получат информация за преподавателите в школите на читалището и ще видят изпълнения на участниците в тях. „Благодарим за подкрепата на национален фонд „Култура“, които ни гласуваха доверие за това събитие. Ще успеем да покажем дейностите на читалището, а децата ще имат възможност да се срещнат с преподаватели като примабалерината Веса Тонова, Емилия Желева, артист-балетист в национален фолклорен ансамбъл (НФА) “Филип Кутев“, Любомир Желев – солист инструменталист в НФА “Филип Кутев, Дима Труфкин от оркестър „Шевица“ и други“, казва Борис Самаринов, секретар на НЧ „Васил Левски“. 

Програмата на форума ще бъде разделена в два блока. Сутрешният блок от 11:00 до 13:30 ч. ще представлява “Творческо пътешествие”. В него ще участват до 50 деца разделени в групи по пет. Всяко от тях ще получи карта и ще трябва да обиколи всички 16 точки разпределени в двора на училището или парка. На всяка точка ще има преподавател от читалището, който ще представи дейността с която се занимава по интересен и интерактивен начин - танцово изкуство, музикален инструмент и т.н.  Групите ще бъдат напътствани от скаутите от Национална скаутска организация на България.

Накрая децата ще минат и през точките, организирани от партньорите на фестивала - “Пътуващо читалище” - Безопасност на движението“, „Познаваме ли България и нейните велики личности“ и музей на “Пътуващо читалище”. Следобедният блок включва игри и дейности с деца, организирани от Национална скаутска организация на България, както и концерт.

Към 2021 г. НЧ “Васил Левски 1928” има 26 школи и клубове по пиано, китара, цигулка, пеене, бас китара, кавал, гайда, тромпет, солфеж, акордеон, вокална група, барабани, английски език, народни танци, класически балет, модерен балет, хип хоп танци, приложно изкуство, рисуване, занималня, йога, “Клуб на скаута”, “Театралница олеле”, “Приятели на книгата”, “Кой обича приказки” и “Четем заедно” с 395 участници.

Читалището партнира активно с пет училища и седем детски градини на територията на район “Подуяне”. 
БТА