Собственикът на фирмата "Камибо", областният управител и кметът на Враца - отляво на дясно.
Собственикът на фирмата "Камибо", областният управител и кметът на Враца - отляво на дясно. / Дарик - Враца
В района на бившия торов завод “Химко” във Враца вече повече от 20 години се съхраняват останали количества сяровъглерод. Досега с тях не е имало никакъв проблем. В последните дни обаче в някои медии се появиха материали, които разтревожиха жителите на града. По този повод днес областният управител на област Враца Малина Николова, кметът на Враца Калин Каменов и собственикът на фирма “Камибо” Станислав Попов, чиято собственост е веществото дадоха извънреден брифинг.

110 тона серовъглерод се съхраняват в два водни контейнера в базата на бившето предприятие “Химко”. Химическото вещество  е останало от дейността на бившия торов завод и се съхранява фирма “Камибо”, чийто собственик е Станислав Попов, който е и народен представител от “ГЕРБ”. В последните години е имало няколко предписания от РИОСВ за безопасното съхранение на веществото, което е отровно. От фирмата са изпълнили една точка от направеното предписание през 2018 г., която е за укрепване на контейнерите за съхранение на серовъглерода Днес собственикът на фирма “Камибо” успокои врачани, че няма никаква опасност за тях от съхранявания серовъглерод. “Няма абсолютно никаква опасност за гражданите на Враца. 20 години това вещество е било съхранявано тук и не е имало нито един инцидент. Взел съм решение това вещество да бъде извозено от тук. Преговарял съм с две фирми. Едната проявява интерес да го използва, заради което е взела проби. А ако не се разберем с тази, другата фирма ще го извози и утилизира” – обясни Попов.

До края на следващата седмица се очаква във фирмата от Турция, която иска да използва веществото, да излязат резултатите дали серовъглеродът е с качество, което може да се ползва. Ако не може да се ползва за производството, сертифицирана фирма от България ще го извози и утилизира, обясни собственикът на “Камибо” Станислав Попов.

“Искам да успокоя хората, че в момента не трябва да има паника, не трябва да има напрежение, поради простата причина, че в момента няма ситуация, която да предполага да има такова напрежение. Това нещо е тук от 20 години – в най-кратки срокове ще бъде извозено, така че мисля, че проблемът вече е в сферата на неговото разрешаване. И мисля, че с темата вече трябва да се спре да се спекулира, защото не е справедливо и не е етично да се наслоява напрежение сред хората” – коментира кметът Калин Каменов.

Входът на фирма "Камибо" Враца.
Дарик - Враца

В случай, че обещанията за извозване на серовъглерода от Враца не бъдат изпълнени премиерът Бойко Борисов е разпоредил на собственика на “Камибо” Станислав Попов да му бъде поискана оставката като народен представител от “ГЕРБ”.

Днес Попов призна, че ще плати без да успорва и санкцията от 20 000 лева, наложена му от РИОСВ за неизпълнени предишни предписания.