Изпълняват проекти за над 16 милиона лева
Изпълняват проекти за над 16 милиона лева / Дарик Враца архив

Двадесет и пет проекта, финансирани от Оперативните програми, на стойност 16 041 514 лева се изпълняват в момента в област Видин, съобщават от Областния информационен център в града. Това сочат данните от Информационната система за управление и наблюдение на европейските средства в България (ИСУН 2020). Най-много проекти, който се реализират сега са подкрепени от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност" - 13, 9 проекта се финансират от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", два се изпълняват по програма „Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане", един проект се финансира по Оперативна програма „Добро управление" (проект „Областен информационен център-Видин").

В сравнение с първия програмен период (2007-2013 г.) двойно е увеличен броят на проектите, финансирани от програмата за бизнеса. Докато за целия първи период в област Видин са изпълнени седем проекта (на стойност 12 172 007 лв.) по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", то от началото на втората финансова рамка до сега в ход на изпълнение са 13 проекта, финансирани от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност"2014-2020 , на обща стойност 9 621 635 лв.

Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", към която бенефициентите от област Видин в първия програмен период имаха най-висок интерес, и в момента се радва на голяма проектна активност. До момента по програмата са одобрени и се изпълняват общо 9 проекта на общините Видин, Белоградчик, Бойница, Брегово, Грамада, Кула, Димово, Ружинци и Чупрене. По новата програма „Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане" се изпълняват два проекта - на общините Белоградчик и Кула, сочат данните от ИСУН.

Съгласно Системата бенефициентите с най-много проекти по Оперативните програми в област Видин до момента са общините Видин - 2 проекта на стойност 814 978 лв., Белоградчик - 2 проекта на стойност на 522 435 лв. и Кула - 2 проекта на обща стойност - 506 162 лв. Бенефициентът, с най-висок размер на проекта, който се изпълнява на територията на област Видин, е „Артистико" ЕООД. Проектът на фирмата „Повишаване конкурентоспособността на „Артистико" ЕООД", финансиран от ОПИК, е на обща стойност 1 196 640 лв.