Фирма  оглежда терен  за нов завод във Враца
Фирма оглежда терен за нов завод във Враца / netinfo

Известен производител на соларни продукти търси терен за строителство на високотехнологичен завод във Враца, съобщиха от общинска администрация. В петък кметът Войслав Бубев се срещна с представители на международната консултанстска компания “Зандер”, на когото фирмата е възложила оценка на терена за бъдещото местоположение на планирания завод. Той ще произвежда продукти от сферата на фотоелектрическата индустрия. Новата инсталация е за предпочитане да се построи в индустриален парк, а изискванията на собствениците са свързани с електрозахранване, суровинна вода, отпадъчни води и природен газ.

Общата площ на строителната площадка е 45 хектара, като включва производствени помещения, стаи за поддръжка, офиси и складове. Инвестицията за планираната инсталация е приблизително 45 млн. щатски долара в сгради и съоръжения и да 130 млн. долара в технологично оборудване. Работещите в предприятието ще наброяват около 600.

Оформянето на списъка с кандидатсктващи терени, финалните преговори с местните агенции за развитие и оконочателния избор на терена трябва да приключат до края на 2007 г. Производството и натрупването на приходи се очаква да започне нв началото на 2009 г.