Две притчи се разказват на Велики вторник
Две притчи се разказват на Велики вторник / Дарик - архив

Днес е Велики вторник от Страстната седмица, която е последна от земния живот на Иисус Христос. Денят започна в православните храмове с утреня, последвана от преждеосвещена литургия, която продължава и в момента. Във Враца тя се отслужва от траянополския епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници в църквата “Свето Възнесение”.

Този ден е посветен на последните нравствени поучения на Иисус Христос към неговите последователи. Христос разказва притчата за десетте разумни и десетте неразумни девици, поканени на сватба. Разумните винаги били със запалени светилници в очакване на Жениха и били взели и повече елей, защото не се знаело колко време ще се наложи да чакат. Неразумните не носели елей. Когато пристигнал Жениха неразумните девици ги нямало, защото били отишли на пазара да търсят елей. Те закъснели за сватбата, а и дрехите им не били подходящи за празника. Затова пазачите не ги пуснали да участват в сватбата. Притчата е за това винаги вярващите да са подготвени за смъртния час и за посрещането на Господа.

 

В този ден се чете и онзи откъс от Евангелието, в който Иисус Христос разказва още една притча – за талантите. Поуката от нея е, че всеки трябва да развива дадените му от Бога способности, а не да ги изоставя и да върши работа, която не може.