/ ThinkStock/Getty Images
Съдът е одобрил споразумения, сключени между Окръжна прокуратура-Враца и защитата на подсъдимите Йоана Т. и Цветан Цв., които са се признали за виновни. 

Подсъдимите представили неверни сведения пред Дирекция „Бюро по труда“ – Враца. Т. заявила, че не участва в никакви форми на образование или обучение, както и всякакви видове професионални обучения и включени компетентности, а Цв. декларирал, че не осъществява стопанска дейност като търговец по смисъла на Търговския закон, включително като ЕТ. В действителност обаче Йоана Т. била записана като студент, задочна форма на обучение - магистратура по специалност „Психология“ във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. На свой ред Цветан Цв. бил управител и едноличен собственик на „М.“ ЕООД. 

Затвор за побой, при който са пострадали невинни хора в заведение

Целта на двамата била, чрез представяне на неверни сведения, да получат средства от фондовете, предоставени от Европейския съюз на българската държава по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

След като подали попълнените с тези данни заявления за участие в схема „Младежка заетост“ по проект „Нова възможност за младежка заетост“ и съответните декларации двамата успели по неправомерен начин да се облагодетелстват. Йоана Т. получила средства в размер на 2 671.68 лева, от които 2 260 лева за трудови възнаграждения и 403.68 лева за осигурителни вноски за сметка на работодателя, а Цветан Цв. съответно – 1 065.26 лева, в това число 902.05 лева за възнаграждения и 163.21 за осигуровки.

С определение на съда на подсъдимите са наложени наказания от по три месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок за всеки.