Днес е Рождество Богородично
Днес е Рождество Богородично / БГНЕС
Православната Църквата днес отбелязва големия празник Рождество Богородично, който народът ни нарича “малка Богородица”. По този повод във всички християнски храмове ще бъде отслужена света литургия.

Празникът разказва за раждането на най-святата сред човеците – Дева Мария. Нейните родители били много вярващи и благочестиви хора. Те живеели праведен и богоугоден живот. Семейството било от град Назарет, който се намирал на три дни път от Йерусалим. Йоаким и Анна, както се наричали нейните баща и майка, били щедри и милосърдни. За своите нужди те изразходвали едва една трета от доходите си, другата една трета давали в храма, а третата раздавали на сиромаси.

Голямата им скръб обаче била, че нямали детенце, което в древни времена се считало за голямо наказание, защото бездетните родители били лишени от надеждата за свой потомък да имат дългоочаквания Спасител. Скръбта, заради бездетството, била ежедневен спътник на двамата съпрузи. Един ден, докато стояла в градината, Анна в гореща молитва към Бога изказала цялата си болка. И ето, явил й се ангел Господен, който й казал, че молитвата й е чута от Господа и тя ще има така желаното дете. Детето ще бъде момиче и ще го нарече Мария. “Ти ще родиш благословена дъщеря, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Чрез нея ще бъде дадено спасение на целия свят” – казал ангелът. Анна веднага дала обет, че ако има дете, ще го даде в служба на Бога. По същото време добрата вест била съобщена и на Йоаким, който бил далеч от съпругата си.

На 9 декември Църквата чества празника Зачатие на света Ана. Това е денят, в която света Дева Мария се заченала в утробата й. Девет месеца след това – на 8 септември – пречистата Дева се родила.