Депутатите отхвърлиха предложението за допълнителни пари за Северозапада
Депутатите отхвърлиха предложението за допълнителни пари за Северозапада / Пламен Пламенов

Мнозинството в парламента отхвърли идеята за Северозападна България да бъдат отпуснати 110 милиона лева за възраждането на региона. Предложението беше подложено на дебат във вторник (1 декември), когато в пленарната зала на парламента беше второто гласуване на „Бюджет 2016". Предложението да се отпуснат допълнително средства за най-бедния регион в ЕС беше оформено като като параграф 2, ал.5, съобщи заместник-председателят на 43-о Народно събрание и депутат от Врачанско Явор Хайтов:

„При приемането на бюджета във вторник отново постъпи предложение за допълнително финансиране на Северозапада. То беше внесено от една от парламентарно представените политически сили, но отново не беше прието от мнозинството. Подобно нещо се случи и преди година", коментира Хайтов.
От експресната стенограма на парламентарните дебати е видно, че ЗА предложението са гласували 51, ПРОТИВ са били 48, а 26 са се ВЪЗДЪРЖАЛИ от упражнилите право на глас 125 народни представители.

Секунди по-късно Явор Хайтов иска прегласуване на предложението: „Поисках повторно гласуване в пленарната зала заради технически проблем, но идеята отново не беше одобрена от Народното събрание. Това ми даде възможност да призова колегите си още веднъж, че Северозападна България има нужда от помощ и подкрепа", допълни Явор Хайтов. При повторното гласуване са отчетени 133 гласа, от които 60 са ЗА, ПРОТИВ са 50, а ВЪЗДЪРЖАЛИТЕ се - 23.

Персоналната извадка на гласувалите в парламента врачански депутати показва, че ЗА предложението са били Явор Хайтов, Георги Божинов от БСП и Красимир Богданов от ПФ. „Шарено" са гласували депутатите от ГЕРБ - Петя Аврамова е била ПРОТИВ, а колегата й Красен Кръстев се е ВЪЗДЪРЖАЛ. Айхан Етем от ДПС не е участвал в гласуването на предложението, като липсва информация дали в момента на дебата е бил в пленарната зала.

Двама депутати от ГЕРБ са гласували ЗА предложението за съживяването на Северозападна България, чрез отпускането на повече пари - това са Димитър Петров и Семир Абу Мулих, обясни още Явор Хайтов.

Отхвърленото предложение за възраждане на Северозападна България чрез допълнително финансиране идва на фона на подготвяната за понеделник (7 декември) във Видин среща, свързана с инвестиционната програма на правителството за възраждане на Северозападна България.