Чужденци играха български хора в местността Крушите край Монтана
Чужденци играха български хора в местността Крушите край Монтана / netinfo

Гостуването на испанци, руснаци, чехи и немци в Монтана за празника на града „Свети Дух” започна необичайно в неделя след обяд от местността Крушите, на няколко километра от античната крепост Монтана на Кале баир. Мястото е свързано с историята на Монтана. От него се вижда Западна стара планина, с най-високия й връх Ком, Врачанският балкан и язовир Огоста.

Кале баир е един от най- сигурните ориентири на Монтана. Красотата на околността впечатли чужденците, които участваха в специален „Work shop” и успяха да се докоснат до традиционни за монтанския край занаяти - плетоха кошници от върбови клонки, имаха възможност да видят чипровските килими, плетената дантела, атрибути от местния бит – делви, котли, гърнета от глина.

Под съпровод на гъдулка и песните на сумерските баби гостите играха „Дунавско хоро” и опитаха местните ястия – питка със сол, баница със сирене, тиквеник, кисело мляко с мед и орехи и други.

„Work shop”е новост в честването на празника на Монтана „Свети Дух” и донесе много емоции и впечатления за местния бит и култура на гостите от Чехия, Германия, Испания и Русия, които са категорични, че няма да забравят това невероятно изживяване в местността "Крушите" край Монтана.