Архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия
Архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия / Петя Димитрова
В сряда на 17 октомври от 16:30 часа видинския митрополит Даниил и свещеничеството в Монтана тържествено ще посрещнат чудотворната икона на Света Богородица "Скоропослушница" от град Ананиев, Одеска област - Украйна, съобщи архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия.

Тя ще остане в храм „Свети Свети Кирил и Методий" за поклонение на вярващите  до вечерта в четвъртък ,18 октомври. След това ще  бъде отнесена в Чипровския манастир „Свети Иван Рилски, където от вечерта срещу 19 октомври ще започнат празничните богослужения по повод Деня на най-почитания български светец.

Обновиха 180-годишната черква „Света Петка” в село Смоляновци (СНИМКИ)

В събота и неделя - 20 и 21 октомври, чудотворната икона ще  бъде изложена за преклонение в Клисурския манастир. От 22 октомври ще бъде в катедралния храм Свети Димитър във Видин. Там ще остане за празника на светеца, покровител на града на 26 октомври.

Тази икона на Божията майка е била  нарисувана от иконописците в манастир Свети Великомъченик Панталеймон” - Света Гора, през 1893 година. Осветена е в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на "Скоропослушница". През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм, посветен на Св. Александър Невски в град Ананиев, в Украйна.

Пред иконата на Пресвета Богородица "Скоропослушница" се молим за духовно прозрение, когато човек е объркан и не знае как да постъпи, а също така във всички случаи, когато е нужна бърза и действена помощ в Нейните молитви към Сина.

 В миналото пред нея се молели по време на корабокрушения, на внеапни стихии,  на необратими събития, които човек не може да предотврати. При искрена и сърдечна молитва помощта винаги идва.