/ Дарик Враца
И четиримата са пешеходци
"184 пътно-транспортни произшествия са станали на територията на ОД на МВР-Враца за първите три месеца на 2018 г.", съобщи Янко Харалемпиев, началник група “Пътен контрол” към “Пътна полиция” Враца. От тях само 28 са били без материални щети. Четирима са загиналите граждани, всичките са били пешеходци.

Според дните на седмицата „най-аварийна“ е неделята, с настъпили общо 26 пътни инцидента. с 2 убити и 7 ранени. Този ден е и с най-голяма концентрация на движението  с посока от малките населени места към големите. Другият ден с по-голяма концентрация на катастрофи е четвъртъкът – с 31 инцидента, с 6 ранени граждани.

Най-много ПТП са настъпили в светлата част на денонощието, като най-фатален се оказва интервалът от 10.00 до 18:00 часа. В това време има 3 убити и 26 леко и тежко ранени граждани, сочи статистиката на КАТ Враца.
15 са тежките катастрофи, станали през отчетния период. Според пътните полицаи, причините са най-вече в скоростта и самонадеяността на водачите.

Тежките ПТП от вида “блъскане на пешеходец” са 10 бр., с 4 убити и 10 ранени граждани. Този вид ПТП се дължи преди всичко на високата конфликтност между пешеходното и автомобилното движение, особено в големите градове, на пропуските в организацията на движението както и нивото на транспортната култура и дисциплина на участниците в движението. Най много ПТП са настъпили след движение с несъобразена скорост 75 бр.
 
От днес до неделя в цялата страна се провежда специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. Тя е заложена в календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и подобни операции ще има на територията на всички страни членки.
            
Статистиката сочи, че през 2017 г. в страната, поради движение с превишената и несъобразена скорост са настъпили най-много пътно-транспортни инциденти по вина на водачите. По тази показател данните за Република България са над средното ниво в сравнение с държавите-членки на Европейския съюз.