Безплатни очни прегледи в кампанията „Право на зрение
Безплатни очни прегледи в кампанията „Право на зрение / Дарик Враца архив

Националната кампания „Право на зрение" гостува във Видин и Монтана в началото на следващата седмица. Нейната цел е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Тя е фокусирана върху двете най-значими очни заболявания - глаукома и катаракта, които са сред най-честите причини за слепота в света.

Кампанията е насочена към хората около и над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рисковата група за развитие на двете заболявания. И докато при катарактата зрението може да се възстанови, при глаукомата загубата му е необратима.

В Световната седмица за борба с глаукомата, на 14 март от 11.30 ч., информационна беседа във Враца ще проведе известният офталмохирург д-р Иво Ралчовски, зам.-председател на комисията по здравеопазване в Общински съвет – Враца. Беседата ще бъде в Конферентната зала на Общински съвет и всеки присъстващ ще може да зададе своите въпроси към специалиста. Информационната среща се провежда със съдействието на Община Враца.

Същият ден от 17.30 ч., в залата на Общински съвет - Видин информационна беседа ще проведе д-р Борислав Милчев, началник на Отделение по очни болести в МБАЛ „Света Петка“.

На другия ден  - 15 март, вторник, от 13.00 ч. , в малката зала на Младежкия  дом в гр. Монтана беседа ще изнесе д-р Кирил Събчев, специалист-офталмолог.

Всеки присъстващ ще получи талон за безплатен преглед и ще може да зададе въпроси към специалистите.

 

„Право на зрение“ е доброволно обединение на специалисти-офталмолози от цялата страна, с цел превенция на социално-значимите очни заболявания чрез навременни прегледи и успешно лечение. Името на кампанията идва от програмата „Право на зрение 2020“ на Световната здравна организация.