Белоградчик и Магурата водят в кампанията за Чудесата на България
Белоградчик и Магурата водят в кампанията за Чудесата на България / Дарик Враца

Продължава гласуването в интернет за "Чудесата на България". Инициативата е на вестник "Стандарт", като предложенията са разделени в две големи групи - "Материално наследство" и "Нематериално наследство". Две са предложенията от  Северозапада за "Материално наследство",  заслужаващо за бъде под егидата на ЮНЕСКО.  "Белоградчик и пещерата Магура" до този момент водят в класацията със 71 процента подкрепа. Препостта във Видин "Баба Вида" е с 49 % и е на трето място.

В другата група - "Нематериално наследство", предложенията от нашия регион са 4. За "Чипровските килими" са гласували 41 % от участвалите до този момент граждани - второ място във временната класация. Подкрепата за духовия оркестър от Видин "Дунавски ритми" е  37 %, за стародавния обичай "Калуша" от врачанското село Хърлец - 35 %, а за обичаите от видинското село Градец са гласували  30 % от хората. В тази група води предложението на Пловдив за майстори на кукли от шума с 54 % подкрепа.

Резултатите от гласуването на гражданите ще бъдат обявени на 3 октомври 2012 година, като класираните предложения ще бъдат представени на Министерство на културата за съставянето на новите национални индикативни листи от потенциални кандидатури за списъка на ЮНЕСКО. Одобрените от организацията обекти ще станат част от световното културно наследство.

Своят вот можете да направите на адрес www.bgchudesa.com/начало.html