Асоциацията на Дунавските общини от България заседава във Видин
Асоциацията на Дунавските общини от България заседава във Видин / netinfo

Разширено заседание на Управителния съвет на Асоциацията на Дунавските общини от Република България се проведе във Видин. На заседанието присъстваха голяма част от  членовете на Асоциацията, Белин Моллов - съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството, както и Пламен Стефанов - областен управител на област Видин. 

По време на срещата бяха обсъдени предложения и планове на отделните общини, относно създаващата се в момента Европейска стратегия за Дунавския регион. В нея ще бъдат включени планове за развитието на 14 държави по поречието на река Дунав.

На заседанието Румен Видов представи пред присъстващите два от приоритетните проекти на община Видин - изграждането на огледален проект с румънската община Калафат „Дунав парк Видин - Калафат", както и създаването на университет във Видин. От своя страна Белин Моллов адмирира тези проекти на община Видин, като даде за пример този стереотип на изготвяне и подреждане на водещи проекти за общината. Моллов подчерта, че е много голяма вероятността проекта „Дунав парк Видин - Калафат" да бъде включен в Дунавската стратегия за развитие.

На днешната срещата бе подробно представена стратегията за развитието на Дунавския регион, която включва  три основни направления. Първото направление - „свързаност" включва проекти за транспортната инфраструктура, комуникациите и енергийни проекти. Второто направление е „околна среда", поставящо акцент върху чистота на водата и превенция на риска. Като трето бе фирмулирана "конкурентноспособността".

До края на месец януари ще бъде формулирана и националната позиция на България за развитието на Дунавския регион, а до края на месец юни се очаква и да бъде приета. Предвижда се през първия планов период да бъдат одобрени и финансирани над 10 проекта на български общини по поречието на Дунав.