Александра Младенова получи  статуетка на Ставри Калинов  в екоконкурс
Александра Младенова получи статуетка на Ставри Калинов в екоконкурс / netinfo
Голямата награда на юбилейния 10-ти екоконкурс на Сдружение „Екология, спорт, туризъм” – статуетката на Ставри Калинов „Златният рог” – на Александра Младенова, за многократните й участия в екоконкурсите и екоинициативите на Сдружението. За изминалите десет години от първото издание на екоконкурса до днес, Александра два пъти е носител на званието „Еколог на годината.Девойката сега е ученичка в ХІІ клас на ПМГ „Екзарх Антим І”.

Наградата й бе връчена от кмета на Видин Румен Видов: “За мен е изключително приятно, че мога да поздравя всички участници в днешното събитие. Най-важното ми пожелание с настъпващите празници за вас и вашите семейства е да бъдете здрави! И никога не обръщайте гръб на екологията. Нека вашите усилия се умножават и това да бъде ваш принцип и ваш начин на живот. Искам да ви съобщя, че новото ръководство на Община Видин, имайки предвид важността на екологията, на цялостната човешка дейност, свързана с екологията, взе решеншие и ще предложи на общинските съветници органът, който ще се занимава с екологичните проблеми в Община Видин, да се превърне от Звено в Отдел. Защото ние считаме, че екологията е човешка дейност, която съпътства всички други човешки дейности. И както се казва, че тялото е домът на душата, и ако ние го разрушим, душата няма къде да живее, така и Планетата и природата са домът за всички нас. И ако ние разрушим този дом, нито нашите тела, нито нашите души ще намерят друг дом, в който да живеят.” каза в приветствието си инж. Румен Видов.

По темата на конкурса тази година „Екологията – необходимост и съпричастност”, работиха 42 участници. Близо 30 от тях получиха отличия в трите конкурсни категории фотография и видеофилм , изобразително изкуство и дърворезба,  както и в раздел литература.

Присъдени бяха и специални награди на колективи, които са автори на фотоколажи и пластики, на научни и практически разработки по конкурсната тема.