Кметът поздрави живеещите в двете обновени сгради.
Кметът поздрави живеещите в двете обновени сгради. / Община Мездра
Първите два жилищни блока в Мездра, санирани по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, бяха официално „предадени“  в експлоатация на собствениците им. Това стана на своеобразно тържество, което се проведе пред блокове № 5 и № 5.

Отец  Георги Няголов отслужи тържествен водосвет за здраве и благоденствие на Сдружение на собственици „Единство – бл.5, гр. Мездра, на ул. „Пейо Яворов“ № 6 и Сдружение на собственици „ЮШАН, гр. Мездра, на ул. „Петко Каравелов“ № 1, бл. № 2.

Кметът поздрави собствениците на жилища за това, че са били единни в  усилията сградите да бъдат обновени и обеща през Новата 2018г. Община Мездра да подобри вертикалната планировка и кварталът да стане още по-приветлив и изпълнен с щастливи и доволни хора.

„Усилията, които положихте, сформирайки двете сдружения, дадоха своя резултат. По достоен начин отвърнахте на песимистите, които мислят, че в България всичко се случва трудно. Да, така е, но понякога и много успешно.

При вас резултатът е видим и ще се усети по сметките за отопление, които в бъдеще ще заплащате. Благодаря на екипа от общинска администрация, който се занимаваше с обществените поръчки.

Специални благодарности и на проектантите и строителните фирми. Ще разчитаме на вас и през новата година, защото през 2018 г. Мездра ще бъде голяма строителна площадка. Ще довършим още 5 блока по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и 51 бр. жилища по Оперативна програма „Региони в растеж“. Пожелавам ви здраве, щастие и късмет“, каза в словото си инж. Събков.

Санираният блок 2
Община Мездра


Кметът подари на Цветанка Христова, управител на Сдружение на собственици „ЮШАН, гр. Мездра, ул. „Петко Каравелов“ № 1, бл. № 2“ и г-н Малин Иванов, управител на Сдружение на собственици „Единство – бл.5, Мездра, ул. „Пейо Яворов“ № 6“ осветени икони на Св. Мина - покровител на семейството и домашното огнище. Инж. Събков пожела светеца да покровителства живущите в двете обновени сгради и в домовете им винаги да има светлина, човещина, топлота и благополучие.

Санираният блок 5.
Община Мездра


Кметът и председателите на двете сдружения засадиха и дървета в близост до бл.№ 2 и бл.№ 5 в знак на сплотяване на живущите.
Музикални поздрави към собствениците и обитателите на двете сгради отправиха възпитаниците на Центъра за подкрепа за личностно развитие с ръководител Анета Петкова.

Обновлението на бл .№ 2 и бл.№ 5 бе осъществено с 1 371 847.62 лв., финансирани от Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Финансирането включваше архитектурно заснемане и изготвяне на технически паспорт, енергийно обследване, изработка на технически проект и авторски надзор, строително-монтажни работи, оценка на съответствието на инвестиционните проекти и строителен надзор по време на изпълнение на СМР.