/ DarikNews.bg
Таксиметровият превоз във Враца остава на старите цени
Общински съвет Враца не прие внесената докладна за промяна на условията за извършване на таксиметровия превоз в Общината. В докладната се предлагаше увеличение на цените на таксиметровия превоз с около 20-30 ст. на километър, заради искане на превозвачи, придружено с подписка.

Освен промяна на цените се предлагаше и обособяване на стоянка за таксита в кв. „Кулата“. По време на разискванията се коментираше само създаването на стоянката - до колко е необходима и колко ще струва това на общината, и таксиметровите фирми, но не се каза и една дума за цената на превоза.

Пръв взе думата Б. Банчев, който обяви, че щом от кварталите на Враца до площада може да се стигне за 15 минути ходене не е необходимо да се качваш на такси и допълни, че е говорил с фирми, извършващи таксиметров превоз и според тях такава стоянка не е необходима. Аргументите „за“ нея разясни кметският наместник на квартала Даниела Чобанова, според която в момента, заради липса на стоянка такситата спират на автобусните спирки и обират пътниците за автобусите.

„Проблемът в квартала е, че там има няколко незаконни таксите, които извършват дейност, а не липсата на стоянка“, обяви на свой ред и вносителят на докладната за увеличение на цените Борислав Минев – таксиметров водач, упълномощен от свои колеги да ги представлява  пред Общината. Вл. Христов пък обърна внимание на колегите си, че сред предложените промени е и увеличение на общия брой таксита, работещи в общината.

Борислав Минев
Дарик Враца


Така само с коментари за стоянката съветниците не приеха цялата докладна, като „за“ нея гласуваха само съветниците от ГЕРБ. Това разяри Б.Минев, които попита дали като докарат такситата пред общината, ще ги „мотивира“ да помислят и за тях.

За Дарик той обясни, че цените на таксиметровия превоз не са променяни от 10 години, а цените и заплатите от тогава са увеличени многократно. „Увеличението, което искаме ще се отрази на живота и семействата на около 230 човека, които в момента са на ръба на оцеляването“. По негови данни, толкова ниски цени като във Враца няма в никой друг подобен град.

„В момента ниските цени са за сметка на по-беззащитните наши клиенти като жени и деца, защото някои от колегите ги манипулират и те плащат повече, а ние искаме всичко да е законно“, обяви той.

По думите му, освен законните таксита, във Враца работят и 40 незаконни таксиметрови автомобила, но никой не прави нищо за това. „Многократно сме подавали сигнали, но отговорните институции не предприемат проверки“, коментира възмутен Б.Минев.

Повече по темата очаквайте в предаването на Дарик Северозапад, на 28 февруари