Държавата с мерки срещу нелегалните таксита. Коли, боядисани в жълто, возят пътници от Летище София. За 5 километра - 30 лева и медицинска бележка вместо касов бон, разкрива репортаж на NOVA.
 
На подобно "такси" попада Сденка, служител в социалното министерство на Словакия. „Той ми даде това. Колегите ми казаха, че това е бележка, ако си в болница”, разказва Сденка Рихтер.

Парламентът удължи срока за пререгистрация на таксиметровите шофьори
 
Идва у нас на конференция. Каца на Терминал 1 с полет от  Братислава. „Когато пристигнах, един таксиметров шофьор беше вътре и ме попита дали имам нужда от такси. Аз казах "да, трябва ми". Каза ми, че ще струва 20 лв.”, добавя Сденка.
 
Цената е от летището до хотел в центъра на София. Докато се усети, шофьорът грабва багажа на жената и я води към колата си, паркирана в съседна улица. Далеч от стоянката на такситата. "Таксито" е без табела, без тарифи и без касов апарат. Просто кола, боядисана в жълто. Идва и краят на това пътуване, но вместо касов бон, Сденка получава медицинска бележка, на която пише, че е платила 10 евро.
 
Репортер на NOVA отива на Терминал 1. В салона за пристигащи. Трима мъже се оглеждат и ослушват и не след дълго набелязват като жертва.
 
Автомобилът отново няма табела, няма тарифи, няма и касов апарат. Просто кола, боядисана в жълто. За разстояние от 5 км от летището до хотел в „Младост” сметката е солена. За справка: с легално сметката е около 5 до 8 лева.
 
Вече работим по този сигнал. От началото на 2017 г. провеждаме множество специализирани полицейски операции във връзка с този проблем. Единични случаи винаги има и това не е показателно за територията на цялата страна”, заяви инспектор Росен Игнатов от „Икономическа полиция” към Главна дирекция „Национална полиция”.

Шарени таксита в Бургас!? Защо пък не
 
По думите му ежедневно се говори по темата с нерегламентираните таксита и се работи активно по предприемането на конкретни мерки за справяне с проблема.
 
Работим от много време по този проблем. Доказването на нерегламентиран превоз е много труден процес, защото правомощията на „Автомобилна администрация” са малки. Правили сме проверки съвместно с МВР в цялата страна. От 1860 - 126 са нерегламентиран транспорт. 96 са за леки автомобили. Това обаче е трудно доказуемо, защото трябва да се снемат обяснения от пътниците. Да има възражение от тяхна страна, да се състави акт и да се докаже в съда”, обясни Красимир Сребров, директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”.
nova.bg