24 часова медицинска помощ - чрез личните лекари
24 часова медицинска помощ - чрез личните лекари / DarikNews.bg

Осигуряване на денонощен достъп до медицинска помощ обсъдиха на среща ръководството на Здравната каса във Враца и личните лекари. Съгласно промени в Наредба №40 за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК през 2011 г., личните лекари ще трябва да осигуряват денонощен достъп до медицинска помощ чрез:

Дежурен кабинет на групова практика за първична извънболнична медицинска помощ; по договор с друго лечебно заведение, разкрило дежурен кабинет и индивидуално чрез 24-часово осигуряване на консултация по телефон, в амбулаторията или в дома на пациента по преценка на самия общопрактикуващ лекар.

При изпълнение на първите две условия личните лекари ще получават заплащане в размер на 0.11 лв. за всяко здравноосигурено лице, но с уточнението, че съответния договор за гарантиране на 24-часовото дежурство е представен в РЗОК, а лечебно заведение, в което са разкрили дежурен кабинет, има договор с РЗОК и е подсигурило постоянно присъствие на лекар за времето от 20,00 часа вечерта до 08,00 часа на сутринта.

Досега за гарантиране на 24-часовото наблюдение личните лекари сключваха договори със „Спешно приемно отделение" към МБАЛ „Христо Ботев" и не получаваха от здравната каса допълнително заплащане за това.