/ iStock
Административният съд насрочи заседание на 27 февруари по жалбата на Светослав Славчев като председател на Общински съвет-Видин против заповедта от 29 ноември 2023 г. на Областния управител, с която е върнато за ново обсъждане решението за избор на председател на Общински съвет (ОС). Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Обявиха избора на председател на Общинския съвет във Видин за незаконосъобразен

Припомняме, че ВАС отмени определение на АС - Видин, с което жалбата на председателя на ОС - Видин против заповедта на Областния управител е оставена без разглеждане и делото е прекратено.

ВАС е върнал делото на същия състав за продължаване на производството и произнасяне по искането за спиране на изпълнението на оспорената заповед. С определение от 16 януари т.г. АС – Видин е отвел досегашния съдия по делото.

От публикуваните актове по делото на сайта на АС - Видин става ясно, че с определение от 22 декември 2023 г. съдът е спрял изпълнението на заповедта на областния управител. То е обжалвано, а частната касационна жалба на областния управител е била изпратена на ВАС. Изпълнявайки указанията на горната инстанция, с разпореждане от 18 януари т.г. АС е указал на частния жалбоподател, че следва да отстрани нередностите на жалбата, като същата бъде преподписана от юрисконсулт или адвокат и бъде приложено и съответно пълномощно, или представено удостоверение за юридическа правоспособност на жалбоподателя.
Росен Младенов/БТА