/ iStock
Общинската избирателна комисия (ОИК) – Видин предсрочно прекрати пълномощията на кмета на с. Слана бара, става известно от решение, публикувано на сайта на комисията. 

Припомняме, че с решение на Административен съд - Видин изборът на кмет на с. Слана бара, община Видин, бе обявен за недействителен. В съдебно заседание съдът извърши повторно преброяване на всички бюлетини и оглед на изборните книжа от секцията в село Слана бара.

Установени са малки, но съществени нарушения при отчитането на действителните и недействителните гласове на избирателите в секционната избирателна комисия за проведения на първи тур на 29 октомври 2023 г. избор на кмет на кметството. Вместо да бъде обявен за избран кандидатът на местна коалиция СДС (НДСВ, Новото време), като такъв получил повече от половината действителни гласове, е следвало да бъде насрочен втори тур, тъй като се оказва, че никой от кандидатите не е избран.

Въз основа влязлото в сила на 29 януари съдебно решение, ОИК прекратява пълномощията на кмета на село Слана бара. Уведомена е Централната избирателна комисия (ЦИК), на която са изпратени копие на решението на ОИК заедно с документите, установяващи основанието за предсрочното прекратяване. От своя страна ЦИК предлага на президента да насрочи частични избори за кмет на кметството, който с указ определя датата на изборите. 
Росен Младенов/БТА