/ iStock/Getty Images
Община Кула стимулира с парична помощ семействата с новородени деца и първокласници. От общинския бюджет за тези семейства се осигурява финансова помощ в размер на 150 лева, каза за БТА кметът на община Кула д-р Владимир Владимиров.

Той уточни, че Община Кула е позитивно ориентирана към подкрепа на учебните заведения на своя територия и ги подпомага финансово, участва в разработването на проектни предложения за ремонта, оборудването и енергийната им ефективност. Осигуряват се и местни мерки, обезпечени със средства от общинския бюджет за стимулиране на семействата с деца и ученици , дофинансира се издръжката на детската градина.

Д-р Владимиров каза още, че таксите за детската градина са сред най-ниските в страната. Със специален фонд са обезпечени стипендии за студенти, желаещи да работят в община Кула след завършване на висшето си образование. Предвидени са средства и за подкрепа на ученици с изявени таланти.

В община Кула има две учебни заведения - средното училище "Васил Левски" и една детска градина. Населението на общината е малобройно - 3985 души, от които момчета до 19 г. - 253, момичета до 19 г. - 229. Броят на децата до седем години са 166, деца и ученици от осем до 14 г. - 168 и от 15 до 19 години - 148, каза още д-р Владимир.

В последните години рязко се влошава демографската структура на общината, в резултат на което населението е възрастово небалансирано и преобладават хората в над трудоспособна възраст, допълни още Владимиров.
БТА