/ iStock
Белоградчик е домакин на четири патриотични концерта като част от програмата на седмия летен фестивал “Опера на върховете-Белоградчишки скали“. Продуцент и режисьор на спектаклите е Пламен Мирянов, сценаристи са Татяна Пандурска, доц. Павел Павлов, Георги Тодоров, Пламен Мирянов и доц. Венцислав Каравълчев, съобщават организаторите от фондация „Нашият дом е България“.

Концертите са посветени на 13 вековната история на България, на Църквата Христова, 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и на любовта към Бог и отечество.

Естествен декор на концертите ще са Белоградчишките скали и публиката ще може да види мащабни възстановки на битки от Първо българско царство и библейски събития.

Пред крепостта „Калето“ ще бъде пресъздадена героичната битка на Шипка, уточняват организаторите.

В спектаклите публиката ще чуе исторически, литературни и библейски текстове,  авторски музикални, хореографски и танцови произведения. На откритата сцена ще излязат артистите Деси Добрева, Невена Цонева, ансамбъл "Българе", "Багатур", "Традиция", хор на БНР, Врачанска филхармония, ансамбъл "София 6", Софийски Свещенически Хор, оркестър при ансамбъл "Филип Кутев", Женски хор "Ваня Монева", хор „Св. Йоан Кукузел“, квартет „Армейска песен“, Женски Хор „Нуша“, Янко Лозанов, Веселин Калановски и др. 

Първият концерт е на 27 август и е под надслов  “Пазителите I “. Следват концертите „С нами Бог“( на 1 септември), „Моя древна земя“ (2 септември) и  “Химн на любовта“( 3 септември). Билети за концертите могат да се закупят онлайн, на касите на Софийска опера и балет и в Туристически информационен център – Белоградчик.

Началото на спектаклите е от 19:30 ч.
БТА